Мистер Но

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мистер Но

Мистер Но-Цртеж Роберто Дисо.jpg
Мистер Но - нацртао Роберто Дисо

Издавач Sergio Bonelli Editore
Прво појављивање Италија (1975)
СФРЈ (1982)
Ствараоци Серђо Бонели
О лику
Право име Џером Дрејк
Друга имена Џери
Датум рођења непознато
Место рођења Њујорк, САД
Најбољи пријатељ Ото Кругер
Оружје револвер

Мистер Но (право име Џером „Џери“ Дрејк) је стрип-јунак којег је креирао Серђо Бонели. Припада жанру авантуристичког стрипа. Стрип едиција „Весели четвртак“ издавач је овог серијала за Србију.

Опис јунака[уреди | уреди извор]

Мистер Но је добио надимак 1941. године учествујући у америчком добровољачком одреду „Летећих тигрова“, који су се борили на кинеској страни против јапанског агресора. Упорно је говорио „Но“, тј. „не“, јапанском пуковнику Саику, док га је испитивао и мучио.

Он је Њујорчанин, ветеран Другог светског рата, који осетивши се неспособним да се уклопи у нормалан живот након повратка из рата, одлази 1950. године у Јужну Америку, у Бразил, у град Манаус, у потрази за другачијим животом, неоптерећен проблемима савременог човека. Својим авионом, пајпером, превози туристе широм Јужне Америке.

Верни пратилац у многим авантурама му је Ото Кругер, бивши припадник немачке „СС“ дивизије. Он је бивши немачки војник, али не и нациста, јер је био приморан да учествује у рату мимо своје воље. Експерт је у руковању ножем. Осим њега Мистер Но има још доказаних пријатеља; то су Дана Винтер, певач и гитариста, затим Фил Мулиган, бивши саборац на Пацифику и приватни детектив, те незаобилазни Паоло Адолф, манаушки бармен...

Важну улогу у Мистер Ноовом животу заузимају жене. Он је велики заводник који вешто избегава брак и на крају сваке епизоде заврши са неком другом. Најважнија од свих је лепа плавокоса професорка археологије Патриша Роулендс, затим пилоткиња Дебора, страствена Миранда и друге.

Мистер Но нема архетипског непријатеља, већ су његови непријатељи обично приказани као наизглед нормални људи који тек након што их он превезе на жељено место покажу своје право лице.

Треба напоменути да су од многобројних цртача Мистер Ноа тројица најзначајнија: Фери, Бињоти и Дисо.

Настанак лика[уреди | уреди извор]

Лик Мистер Ноа у интерпретацији различитих цртача

Серђо Бонели је у свом интервјуу изјавио да је креирао лик Мистер Ноа према стварног лику којег је видео на једном од својих многобројних путовања у Паленквеу у Мексику где је, како каже, сусрео једног младог и згодног младића на запуштеном аеродрому. Тај младић је носио кожну јакну а представљао се као Капетан Вега. Имао је опасач са пиштољем и летео је по Јукатану превозећи животиње, поврће и разне намирнице и кад год је срео туристе само би показао на седиште и рекао: „ОК, одвешћу вас где год желите“. Бонелиу се тада родила идеја о јунаку који ће бити возач пајпера, али је одлучио да серијал смести у Амазонију.

Бонелијева најомиљенија епизода за коју је одрадио сценарио била је "Атлантико" тј бројеви ЛМС "Драма у заливу", "Хангадеироси" и "Хуља".

Спољашње везе[уреди | уреди извор]