Митинг Братства и јединства

С Википедије, слободне енциклопедије

Митинг „Братства и јединства” је назив митинга присталица Слободана Милошевића који је одржан 19. новембра 1988. године у Београду, на Ушћу. Сматра се једним од најмасовнијих скупова икада одржаних у Србији, коме је према званичним информацијама присуствовало 1,3 милиона људи,[а] док неке друге процене говоре о неколико стотина хиљада присутних.[1] Овај митинг одржан је у време ткв. „антибирократске револуције” и „догађања народа”, догађаја којима је Слободан Милошевић трасирао свој политички успон на власт.[2][3]

Овај митинг је познат и као митинг на Ушћу, али га не треба мешати са митингом присталица Слободана Милошевића, одржаним 11. марта 1991. године такође на Ушћу. Други митинг на Ушћу одржан је под називом „За одбрану Републике, за уставност, слободу и демократију“, свега два дана после великих опозиционих демонстрација у Београду и био је Милошевићев први контрамитинг.

Историјат[уреди | уреди извор]

Митинг на Ушћу су организовали Савез комуниста Србије и Социјалистички савез радног народа Србије и њему су присуствовали грађани из свих крајева Социјалистичке Републике Србије и других делова Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, који су организовано довожени у Београд. Митинг је одржан са циљем да се манифестује велика подршка руководству Централног комитета Савеза комуниста Србије и његовом председнику Слободану Милошевићу у борби против бирократије у Савезу комуниста Југославије и у борби против терора на над Србима и Црногорцима на Косову. Такође, митинг је представљао завршни чин скупова познатих као „догађање народа”, који су се одржавали почев од јуна 1988. године у градовима широм Социјалистичке Републике Србије. У току ових митинга, почетком октобра 1988. године Милошевићеве присталице су у Новом Саду успеле да приволе на смену руководство Покрајинског комитета Савеза комуниста Војводине, које је замењено Милошевићевим кадровима.

Митинг је почео у 12 часова 19. новембра 1988. године интонирањем химне „Хеј Словени” и директно га је преносила Телевизија Београд. Митинг је трајао сат и по времена и завршен је у 13 и 30 часова извођењем „Свечане песме”. На митингу је учествовало укупно осам говорника, а говорили су следећим редом:

Говор Слободана Милошевића[уреди | уреди извор]

Говор Слободана Милошевића председника Председништва Централног комитета Савеза комуниста Србије на Ушћу, 19. новембра 1988. године:
Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ Тврдњу о присутности 1,3 милиона људи митингу изнео је у току свог говора на митингу Драган Томић председник Градске конференције ССРН Београда.

Референце[уреди | уреди извор]