Митрополија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Митрополија (грч. mētrópolis < mētēr — мајка; polis — град) црквена је област која се налази под канонском управом једног митрополита.

У Римокатоличкој цркви постоји метрополија.

Митрополитски систем[уреди]

Древна црква[уреди]

У древној Цркви био је заступљен митрополитски систем. Митрополије су се састојале из више епархија или архиепископија, а митрополит је био уједно архиепископ оне архиепископије гдје се налазило сједиште митрополије. Сваки митрополит је био архиепископ, али није сваки архиепископ био митрополит.

Слична пракса је данас присутна у метрополијама у Римокатоличкој цркви.

Православна румунска црква[уреди]

За више информација погледајте чланак Румунска православна црква.

Данас, унутар Православне румунске цркве заступљен је митрополитски систем. Сличан систем постоји само још у Цариградској патријаршији и дијелу Православне руске цркве.

Православна румунска црква је подијељена на бројне епископије, 10 архиепископија и 6 митрополија. Митрополија се састоји из епископија и архиепископија, а митрополит је уједно архиепископ оне архиепископије гдје се налази сједиште митрополије. Свака митрополија има свој синод на чијем челу стоји митрополит, а чине га сви епархијски и викарни архијереји у тој митрополији.

У Православној румунској цркви, митрополити су увијек архиепископи, али није сваки архиепископ митрополит.

Православна руска црква[уреди]

За више информација погледајте чланак Руска православна црква.

Данас, у Православној руској цркви дјелимично је заступљен митрополитски систем. Почетком октобра 2011. године Свети синод Руске православне цркве је донио Уредбу о митрополијама Руске православне цркве (рус. Положение о Митрополиях Русской Православной Церкви) којом је предвиђено оснивање митрополија као облик међусобног заједничког дјеловања епархија. Митрополије оснива и укида Свети синод, а коначно одобрење је на Архијерејском сабору. У оквиру митрополије оснива се архијерејски савјет кога чине сви епархијски и викарни архијереји на простору митрополије. Митрополита именује Свети синод Руске православне цркве из реда епархијских архијереја.[1]

Осим митрополија, постоје још и два митрополијска округа као посебан облик организовања епархија у иностранству: Митрополијски округ у Републици Казахстан[2][3] и Средњоазијски митрополијски округ.[4][5]

Немитрополитски систем[уреди]

Православна српска црква[уреди]

За више информација погледајте чланак Српска православна црква.

Данас, у Православној српској цркви није заступљен митрополитски систем. Митрополије су епархије које су уздигнуте на тај ранг ради историјских или других разлога.

Постоје четири митрополије: Црногорско-приморска, Дабробосанска, Загребачко-љубљанска и Аустралијско-новозеландска. У оквиру аутономне Православне охридске архиепископије постоји и Митрополија скопска.

Види још[уреди]

Извори[уреди]