Митрополија либертивилско-чикашка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Митрополија либертивилско-чикашка
Српска православна црква
St. Sava Serbian Orthodox Monastery Church.jpg
Основни подаци
СједиштеЛибертивил
ДржаваСАД
Основана2009.
Укинута2011.
Архијереј
Чин архијерејамитрополит
Титула архијерејамитрополит либертивилско-чикашки

Митрополија либертивилско-чикашка (енгл. Metropolitanate of Libertyville-Chicago) некадашња је епархија Српске православне цркве.

Историјат[уреди]

Митрополија либертивилско-чикашка је формирана сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 21. маја 2009. године према којој је извршена арондација постојећих епархија Српске православне цркве: Средњозападноамеричке, Источноамеричке, Западноамеричке и Канадске Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама и Канади; и Епархије за Америку и Канаду Митрополије новограчаничке, са извјесним преименовањима њихових назива и премјештањем сједишта. Тада су осим Митрополије либертивилско-чикашке формиране још: Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, Епархија источноамеричка, Епархија западноамеричка и Епархија канадска.[1]

Након смрти митрополита Христофора Ковачевића Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одредио патријарха српског Иринеја за администратора Митрополије либертивилско-чикашке.

Сходно одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве са редовног мајског засједања, 26. маја 2011, конституисана је Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка, а укинута је Митрополија либертивилско-чикашка.[2]

У оквиру митрополије постоји и Богословски факултет у Либертивилу основан у јесен 1986. године.[3]

Устројство[уреди]

Митрополија је обухватала манастир Светог Саве у Либертивилу и Саборну цркву Васкрсења Христовог са три припадајуће јој парохије у Чикагу. Сједиште јој је било у манастиру Светог Саве у Либертивилу.

Митрополит либертивилско-чикашки је био предсједник Епископског савјета Српске православне цркве у Сјеверној и Јужној Америци, као и Црквенонародног сабора и Централног савјета, и ex officio представник Српске православне цркве на подручју Сјеверне и Јужне Америке.

Митрополит[уреди]

Јерархија Либертивилско-чикашке митрополије од 2009. до 2011:

Портрет Име и презиме Време службе
митрополит Христофор Ковачевић 2009—2010.
Патриарх Сербский Ириней.jpg патријарх српски Иринеј, администратор 2010—2011.

Види још[уреди]

Извори[уреди]