Архимандрит Михаило (Биковић)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Михаило Биковић)
Михаило
(Биковић)
Основни подаци
Помесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија ваљевска
Чинархимандрит
Титулаархимандрит игуман Манастира Јовања
СедиштеМанастир Јовања
Године службеод 2007.
Лични подаци
Датум рођења(1972-03-05)5. март 1972.
Место рођењаБеоград, СФР Југославија

Михаило Биковић (Београд, 5. март 1972) српски је православни теолог, архимандрит Српске православне цркве и игуман манастира Јовање.

Биографија[уреди | уреди извор]

Као дечак се често селио са породицом, најпре у Немачку, а касније у Сарајеву, где је његова мајка добила посао као дефектолог.[1] У Београд су се доселили 1986. године и ту се, две године касније, родио његов млађи брат Милош Биковић, када је Михаило имао 15 година. Убрзо су се њихови родитељи развели, али су наставили да се виђају и са оцем који их је напустио.

Приликом једног туристичког одласка у Трст, сасвим случајно и непланирано је обишао тамошњу српску цркву Светог Спиридона. Присуствовао је служби у цркви и одлучио да по повратку у Београд оде у Саборну цркву на службу. Студије на Православном богословском факултету је уписао 1993. године, а после неколико испита је отишао и упознао старца Тадеја. Он га је упутио да пита родитеље да ли је за брак или монаштво, а када је добио очев благослов, одлучио је да га прими као искушеника.

У октобру 2007. године, долази у манастир Јовања. Повремено држи беседе о теолошким и другим духовним питањима.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Деда о Богу, он о ванземаљцима”. Политика. 13. 04. 2015. 
  2. ^ „Архимандрит Михаило Биковић одржао предавање у Врбасу”. Епархија бачка. 22. септембар 2020. Архивирано из оригинала 01. авг 2021. г. Приступљено 23. јун 2021.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |archive-date= (помоћ)