Мицо Асен

С Википедије, слободне енциклопедије
Мицо Асен
Пуно имеМицо Асен
Датум рођења13. век
Место смртиВизантијско царство
ДинастијаАсени
Отацнепознато
Мајканепознато
СупружникМарија Асенина
ПотомствоЈован Асен III и Кира Марија Асенина
Бугарски цар
Период1256-1257
ПретходникКоломан II Асен
НаследникКонстантин Тих
BG-gerb1483.png

Мицо Асен (буг. Мицо Асен; умро после 1257.) је био бугарски цар од 1256. до 1257. године.

Биографија[уреди | уреди извор]

Друго бугарско царство средином 13. века

Мицо је дошао на бугарски престо путем брака са Маријом, ћерком Јована Асена II и Ирене Комнине Епирске. Датум његовог рођења и смрти су непознати, а његово порекло не непознато. Није нам познато ни његово право име (Мицо је умањеница од "Михаило"), нити је његова биографија описана у византијским изворима. Идентификован је са Михаилом од Босне, сином руског кнеза и мађарског бана Ростислава Михаиловића. Претпоставља се да је, као и његов наследник Константин Тих, узео презиме Асен када се уздигао на бугарски престо.

Мицо постаје бугарски цар након убиства Калимана II Асена, рођака Марије, Мицове супруге, 1256. године. Иако је на његову страну прешла бугарска престоница Трново, суочио се са незадовољством великог дела бугарског племства. Након неуспешног рата против Теодора II Ласкариса, никејског цара, Мицо губи контролу над периферним деловима свог царства.

Незадовољни великаши су се побунили против власти Мице Асена и за цара извикали Константина Тиха. Мицо и његова породица побегли су из бугарске престонице 1257. године и покушали су да пруже отпор у Преславу, након чега су уточиште пронашли у Месембрији (данас Несебар). У замену за азил и земљу, Мицо је Месембрију и њену околину предао цару Михаилу VIII Палеологу и потражио уточиште у Никеји. Добио је земљу у Троади, где је остао са својом породицом. Година смрти Мице Асена је непозната, али вероватно више није био жив 1277/8. године, када је његов син Јован Асен III био један од кандидата Михаила VIII Палеолога за бугарски престо.

Породица[уреди | уреди извор]

Из брака са Маријом, Мицо је имао двоје деце:

Извори[уреди | уреди извор]

  • John V. A. Fine, Jr., The Late Medieval Balkans, Ann Arbor, 1987.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Претходник:
Коломан II Асен
Бугарски цар
1256–1257
Наследник:
Константин Тих