Мишјакиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Coliiformes
Urocolius macrourus3.jpg
Плаволеђа мишјакиња, Urocolius macrourus
Научна класификација
Царство: Животиње
Тип: Хордати
Класа: Птице
Инфракласа: Neognathae
Ред: Coliiformes
Murie, 1872.
родови

Colius
Urocolius
Masillacolius (фосил)
Oligocolius (фосил)
Primocolius (фосил)

Мишјакиње (Coliiformes) су ред птица који нема ближе сроднике међу осталим птичијим редовима. Насељавају подсахарску Африку и нема их на другим континентима. У далекој историји мишјакиње су имале много већи ареал, а еволуирале су у Европи.

Реду мишјакиња припада само 6 живих врста из две породице.

Опис[уреди]

Мишјакиње су мале сивкасте или браонкасте птице са меким перјем који подсећа на власи. Типично су дугачке 10 сантиметара, са дугим и танким репом који је дуг 20'24 сантиметра. Тежина им је око 45-55 грама.[1]. Живе у крошњама у којима се крећу попут глоадара тражећи бобице, воће и пупољке. Име су добиле по сличности са мишевима у изгледу и понашању. Све врсте имају јак стисак и спољне канџе које могу бити у опозицији. На глави имају кресту.

Систематика[уреди]

Мишјакиње припадају живим фосилима, јер данашњих 6 врста представља само мали део некадашњег богатства врста овог рода. Мишјакиње су биле најбројније у касном палеогену и миоцену.

Преглед породица, родова и врста:

базални (примитивни) представници
породица Coliidae
породица Sandcoleidae

Извори[уреди]

  1. ^ Cunningham-Van Someren, G.R. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 138—139. ISBN 1-85391-186-0. 

Литература[уреди]

  • Cunningham-Van Someren, G.R. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 138—139. ISBN 1-85391-186-0. 

Спољашње везе[уреди]