Мишјакиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Мишјакиње
Ybbnm 1b (7678573688).jpg
Плаволеђа мишјакиња
(Urocolius macrourus)
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Инфракласа:
Ред:
Coliiformes

Murie, 1872.
Породица:
Coliidae

Swainson, 1837
Родови

Colius
Urocolius
Masillacolius (фосил)
Oligocolius (фосил)
Primocolius (фосил)

Мишјакиње (лат. Coliiformes) су ред птица који нема ближе сроднике међу осталим птичијим редовима. Једина живућа породица из овог реда је истоимена породица (лат. Coliidae), која садржи само 6 живих врста из две потпородице. Насељавају подсахарску Африку и нема их на другим континентима. У далекој историји мишјакиње су имале много већи ареал, а еволуирале су у Европи.

Опис[уреди]

Мишјакиње су мале сивкасте или браонкасте птице са меким перјем који подсећа на власи. Типично су дугачке 10 сантиметара, са дугим и танким репом који је дуг 20'24 сантиметра. Маса им је око 45-55 грама.[1]. Живе у крошњама у којима се крећу попут глоадара тражећи бобице, воће и пупољке. Име су добиле по сличности са мишевима у изгледу и понашању. Све врсте имају јак стисак и спољне канџе које могу бити у опозицији. На глави имају кресту.

Систематика[уреди]

Мишјакиње припадају живим фосилима, јер данашњих 6 врста представља само мали део некадашњег богатства врста овог реда. Мишјакиње су биле најбројније у касном палеогену и миоцену.

Преглед породица, родова и врста:

базални (примитивни) представници
породица Coliidae
породица †Sandcoleidae

Извори[уреди]

  1. ^ Cunningham-Van Someren, G.R. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 138—139. ISBN 1-85391-186-0. 

Литература[уреди]

  • Cunningham-Van Someren, G.R. (1991). Forshaw, Joseph, ур. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. стр. 138—139. ISBN 1-85391-186-0. 

Спољашње везе[уреди]