Миљан Ристић

С Википедије, слободне енциклопедије
Миљан Ристић
Miljan Ristic potpisuje knjigu.jpg
Миљан Ристић
ЖанрКратка проза, поезија, критика, афоризам, есеј
Веб-сајтeXperiment u kojem je sve moguće

Миљан Ристић (Неготин, 3. новембар 1974) српски је књижевник, песник, афористичар, есејиста, рецензент, публицита и аутор радио емисије. Пише прозу, поезију, афоризме. Такође, пише и рецензије музичких албума, књига и филмова.

Биографија[уреди | уреди извор]

Миљан Ристић рођен је 3. новембра 1974. године у Неготину где и дан данас живи. Завршио је основну (1982-1990) и средњу Техничку школу (1990-1993) у Неготину. Дипломира на Факулетету за менаџмент у Зајечару 2004. године на смеру Међународни маркетинг.

По занимању је виши царински инспектор са звањем Координатор послова у Царинарници Кладово у Управи царина. У царинској служби је почевши од новембра 1995. године.

Његови литерарни радови објављивани су у више књижевних листова, публикација, фанзина, као и интернет магазинима, блоговима, порталима, а поједини текстови преведени су на енглески, немачки, француски, шпански језик. У интернет свету познат је као eXperiment. Под тим псеудонимом ствара на свом блогу/порталу eXperiment u kome je sve moguće[1]. У току 2016. и 2017. године био је главни уредник Буктиње – часописа за књижевност, уметност и културу. За тај временски период објављено је укупно 7 бројева Буктиње од броја 47. до 53.[2] У марту 2017. постао је члан Српског књижевног друштва.[3]

Библиографија[уреди | уреди извор]

До сада је објавио десет књига:

 • Увертира (2001, Свети Сава, Београд), збирка прича,
 • Демо(н)кратија (2004, ауторско издање, Неготин), збирка прича,
 • Екстра немирци (2009, ауторско издање, Неготин), збирка дечје поезије,
 • Нитоген (2013, Крајински књижевни клуб, Неготин), збирка прича,
 • Визије (2015, Народна библиотека Доситеј Новаковић, Неготин), збирка прича,
 • Лудило Љубави (2018, ауторско издање, Неготин), збирка поезије и прозе,
 • 100 ПЕСАМА - Музика моје душе (2019, ауторско издање, Неготин), превод 100 песама 100 различитих музичких извођача
 • Будализми (2020, ауторско издање, Неготин), збирка афоризама и кратких прича.
 • Експеримент у коме је све могуће (2021, ауторско издање, Неготин), рецензије, есеји и преводи.
 • Смртоносне и опасне књиге (Пресинг, 2022) студија.[4]

eXperiment u kome je sve moguće[уреди | уреди извор]

eXperiment u kome je sve moguće

Дана 12. децембра 2009. године на Wordpress[5] платформи Миљан Ристић покреће свој блог Experiment u kojem je sve moguće на којем објављује своје стваралаштво, то јест поезију, прозу, афоризме и то привлачи велики број читалаца и блогера са којима остварује сарадњу у неколико наврата.

Почевши од 12. маја 2011. године покреће блог eXperiment u kome je sve moguće са сопственим доменом где наставља своје даље активности. Од тог тренутка блог отворен на Wordpress платформи прелази у фазу мировања. Блог није угашен и доступан је за читање. Сви текстови који су до тог тренутка објављени у првом eXperimentu пребавчени су на нови блог, тако да су и ту доступни за читање.

Блог eXperiment се у међувремену трансформисао у својеврсни портал који се бави уметношћу, културом и друштвеним питањима и који поред ауторове прозе и поезије обухвата рецензије, есеје и критике књижевних, филмских, музичких и ликовних дела које је Миљан написао. Такође, објављивани су и текстови других аутора који су груписани у категорију Почасни гост. Поједине текстове на енглеском језику, који су објављени на интернету и баве се уметнушћу и културом Миљан је превео и објавио их у eXperimentu да би били доступни за читање и на српском језику.[6] Преведене су и многе rock и underground песме светских бендова и музичара и подведене под категорију Преводи. Читаво експреминетисање употпуњено је мудрим мислима и цитатима великана за које је Миљан сматрао да треба да постану део његовог експеримента као и интервјуима које је Миљан урадио са људима из света уметности и културе.

У месецу мају 2021. године на десетогодишњицу односно дванестогодишњицу постојања блога eXperiment објављена је књига eXperiment u kome je sve moguće[7] која представља антологију Миљановог експериментисања и обухвата 100 одабраних текстова са блога.

Radio eXperiment[уреди | уреди извор]

Radio eXperiment је радио емисија односно подкаст, који се емитује на интернет радију Undergrand сваке недеље у 17 часова почевши од 21. јуна 2020. године. Аутор подкаста је Миљан Ристић. Теме којима се бави радио експеримент везане су за уметност, културу и друштвена питања, са акцентом на музику и у том смислу radio eXperiment се надовезује на блог eXperiment. Сваки подкаст има своју тему у којем се представља музика која пева о задатој теми. У радио експерименту представљено је много аутора из света уметности и културе, поједини су били и музички уредници тј. бирали су музику која ће се емитовати. У том смислу представљени су аутори и ауторке из света музике, књижевности, сликарства, дизајна, мултимедијалне уметности...

Сви подкасти радио експеримента могу се послушати на порталу eXperiment u kome je sve moguće и на Миљановом MixCloud каналу.

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ eXperiment u kojem je sve moguće
 2. ^ О Буктињи
 3. ^ Миљан Ристић члан СКД
 4. ^ „Миљан Ристић - Смртоносне и опасне књиге”. 21. 6. 2022. 
 5. ^ „Wordpress”. 
 6. ^ „Prevodi Archives”. eXperiment (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-04. 
 7. ^ Ристић, Миљан (2021). eXperiment u kome je sve moguće. Ауторско издање. ISBN 978-86-912215-5-3.