Млади мутанти нинџа корњаче

С Википедије, слободне енциклопедије
Нинџа корњаче у серији Млади мутанти нинџа корњаче. Слева надесно: Микеланђело, Рафаело, Леонардо и Донатело.

Нинџа корњаче (енгл. Teenage Mutant Ninja Turtles, скраћено TMNT) јесу измишљени тим који чине четири антропоморфне корњаче. Њихов сенсеи, учитељ Сплинтер, начинио је од њих веште ратнике. Њихови непријатељи су Секач, нинџе Стопала, робот Нано, Љубичасти Змајеви и многи други.

Млади мутанти нинџа корњаче воде порекло из америчког стрипа који је издао Мираж Стјудиоз 1984. године. Концепт је настао од шаљивих скица које је нацртао Кевин Истман са својим пријатељем Питером Лердом. Користећи новац добијен повраћајем пореза и позајмицом од стрица, млади уметници су сами издали први број стрипа као пародију на четири најпопуларнија стрипа почетком 1980-их: „Дердевил“ и „Нови мутанти“ Марвел Комикса, „Серебус“ Дејва Сима и „Ронин“ Френка Милера.[1]

Велики део заслуга за успех Нинџа корњача иду агенту за лиценцирање Марку Фридману, који је предложио Истману и Лерду да шире рекламирају свој стрип. Они су јануара 1988. посетили калифорнијску фирму Плејмејт Тојс, малу фабрику за производњу играчака, која је желела уђе на тржиште акционих фигура. Праћени популарном анимираном серијом, Нинџа корњаче су убрзо постале део популарне културе. На врхунцу своје популарности, ликови корњача могли су се наћи у широком луку производа за децу, попут ПЕЗ-кутијица, скејтбордова, кукурузних пахуљица, пасти за зубе, школске опреме итд.

Популарност Нинџа корњача данас је поново велика због успеха недавне анимиране серије, нове линије акционих фигура, видео-игара издавача Конамија и Убисофта и компјутерски-анимираног играног филма.

Ликови[уреди | уреди извор]

Нинџа корњаче[уреди | уреди извор]

  • Леонардо — Де факто вођа Нинџа корњача, Леонардо је храбар, одлучан и посвећен ученик борилачких вештина. Као стриктни следбеник Бушида, има јако изражен осећај за част и правду. Леонардо носи плаву маску и као оружје носи пар катана. Име је добио по Леонарду да Винчију.
  • Рафаело — Антидруштвени члан Нинџа корњача. Рафаело је агресивне природе и ретко оклева да зада први ударац. Његова личност може бити наизменично дивља и саркастична. Повремено се љути на Леонарда због његовог положаја. Рафаело носи црвену маску и као оружје користи пар саија. Име је добио по Рафаелу Сантију.
  • Микеланђело — Слободног духа, Микеланђело се највише истиче. Иако воли да се одмара, такође има и авантуристичку и креативну страну. Микеланђело носи наранџасту маску и као оружје користи нунчаке. Име је добио по Микеланђелу Буонаротију.
  • Донатело — Бриљантни научник, проналазач, инжењер и технолошки геније. Од свих корњача најмање прибегава насиљу и више воли да користи свој интелект да реши сукоб. Носи љубичасту маску и користи бо-штап. Име је добио по вајару Донателу.

Остали[уреди | уреди извор]

  • Сплинтер — Учитељ корњача и усвојени отац, Сплинтер је човек мутиран у пацова. Тајне нинџуцуа је научио од свог учитеља Хамата Јошија. У неким инкарнацијама Нинџа корњача, он је Хамато Јоши. Сплинтер је пародија на Стика, човека који је био ментор Дердевилу.
  • Ејприл О’Нил — Бивша лаборанткиња лудог научника Бакстера Стокмана, Ејприл је храбри људски пријатељ корњача. Она је учесник многих авантура корњача и ради за њих оно што корњаче не могу у јавности. У оригиналној цртаној серији је новинарка Канала 6.
  • Кејси Џонс — Правдољубиви осветник који је постао један од најближих савезника корњача, Кејси се бори против криминала арсеналом који чини спортска опрема (штапови за бејзбол, крикет и голф, палица за хокеј) док носи хокејашку голманску маску да заштити свој идентитет.
  • Секач — Зли нинџа мајстор чије је право име Ороку Саки. Заједно са својим злим нинџама Стопала, Секач је највећи непријатељ Сплинтера и корњача. Секач носи застрашујуће заштитно одело са оштрим сечивима.
  • Венера — Женска Нинџа корњача, која се појављује у играној серији Нова мутација као пети члан екипе. Носи светлоплаву маску.

Телевизијске серије[уреди | уреди извор]

Млади мутанти нинџа корњаче (1987—1996)[уреди | уреди извор]

Телевезијску премијеру, Нинџа корњаче су имале у серији Млади мутанти нинџа корњаче 10. децембра 1987. године. Серија се заснива на претходним стриповима Кевина Истмана и Питера Лерда, али има доста новина због прилагођавања дечјој публици. Прича почиње упознавањем Ејприл О’Нил са Нинџа корњачама и откривањем њихове прошлости. Такође, серија почиње првим сукобом и почетком борбе против Секача. У овој верзији серије се појављује још зликоваца: Нинџа Стопала, Кранг из Димензије икс, Бибоп и Рокстеди.

Укупно је снимљено 193 епизоде у 10 сезона, а последња је приказана 2. новембра 1996.

Нинџа корњаче: Нова мутација (1997—1998)[уреди | уреди извор]

Након завршеног снимања анимиране серије, као и три дела играних филмова, снимљена је играна серија базирана на причи о Нинџа корњачама. Иако је представљана као наставак приче из анимиране серије, након емитовања је постало очигледно да то није случај. По много чему представља наставак играних филмова, јер Корњаче и Сплинтер живе у истој напуштеној подземној железничкој станици као у филму, а коришћени су и неки исти костими. Ипак, постоје разлике и од филмова: појављује се Секач, који је у филму убијен, а из серије у потпуности одсуствују Ејприл О’Нил и Кејси Џонс.

По први пут, Нинџа корњачама се придружује нови члан, Венера. Поред тога, међу њиховим противницима се налазе и хуманоидни змајеви, који раније нису приказани ни у једној верзији. Приказивано је 2 сезоне, од укупно 26 епизода. Последња је премијерно емитована 20. марта 1998. године.

Млади мутанти нинџа корњаче (2003—2009)[уреди | уреди извор]

Приказивање друге верзије истоимене серије је започето 8. фебруара 2003. у оквиру Телевизијске компаније Фокс, а завршено на 4Kids каналу. Особине Нинџа корњача су измењене у односу на серију из 1987. да би били приближнији оригиналним ликовима из стрипова. Више је наглашена акција и борба против зла у односу на претходну верзију, када је било и смешних момената. У серији се описује велики спектар борбе са противницима, па тако Корњаче путују у свемир, у алтернативне димензије, кроз време итд. Првих неколико сезона су фокусиране на окршаје са Секачом и Кланом Стопала, а касније и са другима. Емитовано је 159 епизода распоређених у 7 сезона, а последња епизода је приказана 21. новембра 2009. године

ММНК (филм) (2007)[уреди | уреди извор]

Дугометражни ЦГИ цртани филм из 2007 године Нинџа Корњаче емитован је на РТС 1 синхронизован у режији Николе Ђуричка. Глумачку поставу чине:

Завршни специјал: Корњаче заувек[уреди | уреди извор]

Телевизијски филм „Корњаче заувек“ (енгл. Turtles Forever) из 2009. године, касније претворен у три последње епизоде серије, представља завршницу серијала. У њему се појављују Нинџа корњаче, али и остали добри и зли ликови из претходне верзије серије. Две групе Корњача се заједно боре против зликоваца из и једне и друге серије, чак у помоћ позивају и Нинџа корњаче у облику, какви су били у оригиналном стрипу. Овај специјал се може сматрати коначном борбом против Секача и зла, али и заједнички крај за две верзије серија.

Млади мутанти нинџа корњаче (2012—2017)[уреди | уреди извор]

Познати амерички дечји канал Nickelodeon је најавио снимање нове верзије серије и емитовање од 2012. године.

Уздизање нинџа корњача (2018)[уреди | уреди извор]

Четврта анимирана серија „Уздизање нинџа корњача” (енгл. Rise of Teenage Mutant Ninja Turtles) је започела 12. септембра 2018. након једне пилот епизоде која је приказана 20. јула 2017. Првих 5 епизода је приказано на исти дан. Анимирану серију је продуцирао телевизијски канал Nickelodeon.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „I Was a Teenage Mutant Ninja Turtle”. 26. 01. 2007. Архивирано из оригинала 26. 07. 2009. г. Приступљено 09. 04. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Млади мутанти нинџа корњаче на Викимедијиној остави