Мобилни телефон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Развој мобилних телефона

Мобилни телефон је преносиви уређај за комуникацију. Главна комуникацијска функција је гласовна комуникација али са развојем технологије мобилни телефон је добио још функција као што су СМС, ММС и интернет.


Сви новији мобилни телефони се састоје од неколико сегмената који их чине и одређују нјихову категорију и цену. Најбитнији делови мобилног телефона су:


Процесор мобилног телефона

Код процесора водимо рачуна о следећим ставкама - број језгара и фреквенција на којој раде. По правилу више значи боље али има изузетака. Озбиљнји тестови рачунају рад сваког језгра појединачно али и на рад целокупног система језгара. Фреквенција на којој обично раде језгра одређује брзину телефона, односно одговор на задатке. Опет има изузетака, нпр. iphone 6, ради на двојезгарној платформи која куца на 1.4ghz, са 1gb рама и ткз. А8 чипом док су графичка решенја продужена на четворојезгарну платформу. Међутим, пошто је иОС платформа оптимизована добро, овај мобилни телефон ради брже него неки телефони засновани на четворојезгарној технологији. Дакле, број језгара и такт на којем ради процесор одређују брзину али има изузетака.

Извор: ..Како изабрати мобилни телефон?..


Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]