Модерни петобој

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Modern pentathlon pictogram.svg

Модерни петобој је такмичење појединаца и екипа у 5 различитих спортова: мачевања, стрељаштва, јахања, пливања и трчања, у трајању од пет дана. Назив модерни је додат зато да се овај спорт јасно разликује од атлетског петобоја, који укључује сасвим друге дисциплине.

Историја[уреди]

Састав савременог петобоја базира се на причи о идеалном војнику из коњичке јединице који се нађе иза непријатељских линија и мора јахати по непознатом терену, борити се мачем и пиштољем, трчати и пливати.

Антички петобој (пентатлон) састојао се од трчања, бацања копља и диска, скока удаљ и рвања. У програм античких игара уврштен је 708. године п. н. е.

Пјер де Кубертен је предложио модерни петобој.

У новије време неговао се као спортско такмичење у Шведској (1900. на предлог Пјер де Кубертен, оснивача модерних Олимпијских игара 1909. године уврштен је у програм Олимпијских игара, као олимпијски петобој.


Модерни петобој је први пут укључен на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године и од тада је у програму Игара. Екипно такмичење је уведено 1952. али је 1992. искључено из програма Игара. Такмичење у женској конкуренцији је уведено у програм Игара 2000. године.


У не-олимпијским годинама, одржавају се светска првенства, са традицијом од 1949. године. У почетку је такмичење трајало 5 дана (сваки дан по једна дисциплина), али је у циљу популаризације и комерцијализације овог спорта 1996. уведено једнодневно такмичење.

Упркос великом реномеу овог спорта у модерном олимпизму, као јединог спорта који је осмишљен управо због Игара и такмичења на њима, модерни петобој није попримио ширу популарност. Већи број клубова и такмичара данас делује само у делу источне Европе, захваљујући већој традиционалној повезаности спорта и војске у тим земљама. Последњих година је било предлога да се модерни петобој искључи из олимпијског програма. МОК je 2005. године донео одлуку по којој остаје у програму Игара сигурно до 2012. године.

Такмичари финалног дела модерног петобоја у Атини 2004.

Модерним петобојем управља међународна организација УИПМ (Union Internationale de Pentathlon Moderne). Основано је 1948, са седиштем у Стокхолмиу, тако да је прво Светско првенство оргавизовао 1949.

Дисциплине модерног петобоја[уреди]

  • Стрељаштво: користи се ваздушни пиштољ калибра 4,5 mm, на удаљености 10 m из стојећег става. Сваки такмичар има на располагању 20 хитаца, са ограниченим временом од 40 секунди између сваког хица.
  • Мачевање: такмичење се одржава по кружном систему, свако са сваким.
  • Пливање: дисциплина је 200 m слободним стилом. Такмичари се сврставају у групе по јачино према пријављеном најбољем резутату.
  • Јахање: такмичење се састоји у кросконтри коњичкој трци на стази дужине 350-400 m са 12 до 15 препона. Такмичарима се додељује коњ путем жреба непосредно пред само такмичење.
  • Трчање: дисциплина је крос на дистанци од 3000 метара. Такмичари добијају стартне бројеве према резултатима у претходне четири дисциплине, и то на начин да најбоље пласирани креће први, а најслабије пласирани последњи. Ко први прође циљ трке је уједно и победник модерног петобоја.

Измене из 2008.[уреди]

У новембру 2008. УИПМ је променио систем такмичења, који је стартовао од 2009. Одлучено је да се дисциплине стрељаштва и атлетике одржавају комбиновано.[1] Такмичари су након сваког од три круга гађања трчали по један километар. У сваком од три круга, такмичари су пуцали пет хитаца, уз пуњење оружја после сваког хица; након тога су могли да наставе трчање. Промашаји нису кажњавани, али прекорачење предвиђеног времена за гађање је кажњавано са додатних седамдесет секунди. [1]

Након успешне пробе на Олимпијским играма младих 2010. године пиштољи су замењени ласерским. Употреба ласерских пиштоља је смањила трошкове гађања за приближно две трећине и омогућила одржавање такмичења на новим борилиштима јер је њиховом употребом повећан ниво безбедности.[2]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Branch, John (26. 11. 2008). „Modern Pentathlon Gets a Little Less Penta”. New York Times. Приступљено 5. 5. 2011. 
  2. ^ „LONDON 2012: Olympic modern pentathlon to feature laser guns”. morethanthegames.com. 23. 8. 2010. Архивирано из оригинала на датум 26. 10. 2010. Приступљено 5. 5. 2011. 

Спољашње везе[уреди]