Модрушко-ријечка жупанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Модрушко-ријечка жупанија
Грб
Грб
Положај
ДржаваКраљевина Хрватска и Славонија
Админ. центарОгулин
Површина4.879 km2
Становништво1910.
 — број ст.231 654

Модрушко-ријечка жупанија (лат. Comitatus Modrusiensis; мађ. Modrus-Fiume vármegye; нем. Komitat Modrusch-Fiume) била је жупанија унутар Краљевине Хрватске и Славоније. Средиште жупаније био је град Огулин. Сама Ријека није припадала овој жупанији, него је посебним додатком Хрватско-угарској нагодби, названим Ријечка крпица, потпала под непосредну мађарску управу.

Географија[уреди | уреди извор]

Модрушко-ријечка жупанија граничила је с аустријским земљама Истром и Крањском, Босном и Херцеговином под заједничком аустроугарском управом, те хрватско-славонским жупанијама Загребачком и Личко-крбавском. Жупанија је имала и део обале Јадранског мора. Око 1910, покривала је 4.879 км2.

Детаљна мапа жупаније

Историја[уреди | уреди извор]

Модрушко-ријечка жупанија основана је у 18. веку, а након прикључења Војне крајине Краљевини Хрватској и Славонији, 15. јула 1881, обухватила је и делове бивше Крајине. Будући да у изворном тексту Хрватско-угарске нагодбе није било помена о припајању Ријеке Угарској, ова је жупанија морала да након 1868. обухвати и тај град. У изворни документ убачена је „Ријечка крпица“ и то у облику долепљеног додатка назива „члан 66.“ Тим су чином град, његова лука и целокупни ријечки котар, припали Мађарској уз дозволу да о ријечкој аутономији одлуку донесу заступници града и Угарског и Хрватског сабора. Заступници Мађарске и Ријеке натерали су Хрватски сабор да прихвати управу централне угарске владе над Ријеком, али да такво стање буде привремено. Ову одлуку је у јулу 1870. потврдио и цар Фрањо Јосиф I. Такво стање трајало је до 1918. године, када је Хрватски сабор раскинуо државно-правне везе с Аустријом и Угарском. Након уједињења 1918. гоидне, овој жупанији су припојени острво Крк и општина Кастав. Наставила је да постоји као административна јединица све до увођења нове обласне организације (1921-1924), када је ушла у састав Приморско-крајишке области.[1]

Становништво[уреди | уреди извор]

Према попису из 1910, ова је жупанија бројала 231.654 становника који су говорили следећим језицима:[2]

Административна подела[уреди | уреди извор]

Почетком 20. века, Модрушко-ријечка жупанија била је подељена на следеће котареве:[3]

Котареви
Котар Средиште
Чабар Чабар
Цриквеница Цриквеница
Делнице Делнице
Огулин Огулин
Сушак Бакар
Слуњ Слуњ
Војнић Војнић
Врбовско Врбовско

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Димић 2001, стр. 111-117.
  2. ^ 1910 census, Приступљено 13. 4. 2013.
  3. ^ Districts of Croatia-Slavonia in 1914 Архивирано 2012-08-04 на сајту Archive.today (језик: мађарски)

Литература[уреди | уреди извор]