Модруљ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Модруљ
Временски распон:
Плиоцен до данас
Prionace glauca 1.jpg
Модруљ близу Калифорније
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Chondrichthyes
Поткласа: Elasmobranchii
Ред: Carcharhiniformes
Породица: Carcharhinidae
Потпородица: Carcharhininae
Племе: Carcharhinini
Род: Prionace
Cantor, 1849
Биномна номенклатура
Prionace glauca
(Linnaeus, 1758)
Prionace glauca dis.png
Распрострањеност (плаво)

Модруљ је ајкула (морски пас) из породице Carcharhinidae.

Опис[уреди]

Модруљ је снажна животиња издуженог тела. Од шиљате издужене њушке, испод које се налазе попречно постављена уста, до врха несиметричног, великог репног пераја досеже дужину и до четири метра. На тамносивим, скоро црним леђима, налази се високо леђно пераје троугластог облика, а иза њега, у близини репа је и друго мање леђно пераје. Грудна пераја су смештена напред и положена хоризонтално. Нема шкржних поклопаца, већ по пет шкржних пукотина. Дебела кожа покривена му је зубићима нагнутим према репу, па је због тога груба као шмиргл папир. У устима има веома оштре троугласте зубе поређане у више редова. Достиже дужину од 3 и 4,5 m и тежину од око 150 kg[2].

Распрострањеност[уреди]

Живи на отвореном мору, али доплива и до обале. Често плива испод саме површине, али се може видети и при дну. Насељава Средоземно море, али и Атлантски океан уз европске обале на северу Норвешке.

Исхрана[уреди]

Храни се другим рибама, али и другим животињама које улови у мору. Може, у јако изузетним случајевима, бити опасна и по људе. Упркос распрострањености, у свету је, од 1580. до 2012. године, забележено 13 напада, од којих 4 с фаталним исходом.[3] Месо ове ајкуле је јестиво, али није много тражено.

Размножавање[уреди]

Модруљи су ововивипарне животиње — женка у утроби носи оплођена јаја, у њој се млади изваљују из јајних опни и напуштају је (рађање живих младунаца). У топлим морима млади се легу у плиткој води у току лета.

Референце[уреди]

  1. ^ Stevens (2000). Prionace glauca. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 11. 5. 2006. 
  2. ^ Биологија за 7. разред основне школе; Дмитар Лакушић; Завод за уџбенике и наставна средства; Београд; 2008.
  3. ^ ISAF Statistics on Attacking Species of Shark

Литература[уреди]

  • Животињско царство: албум-бојанка за 250 сличица; аутор текста Еуген Драгановић; Београд (2004)


Спољашње везе[уреди]