Мома Марковић (стрип)

С Википедије, слободне енциклопедије
Момчило Мома Марковић
Лични подаци
Датум рођења(1902{{month}}{{{day}}})1902.
Место рођењаБеоград, Краљевина Србија
Датум смрти1977.(1977-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (74/75 год.)
Место смртиТоронто, Канада

Момчило Мома Марковић (Београд, 1902Торонто, 1977) био је српски аутор стрипова, сликар и илустратор. Он је стварао у тзв. „Златном добу српског стрипа” (1935—1941). Најпознатији стрипови су му „Риста Спортиста” и „Стојадин”.

Биографија[уреди | уреди извор]

Студирао је на École Nationale des Arts Décoratifs у Паризу. По повратку Београд се бави илустрацијом, сликањем и стрипом.

Сценарије су му писали Мића Димитријевић и позната глумица Љубинка Бобић. Њихов стрип „Риста Спортиста” (Политикин Забавник) доживео је чак и позоришну адаптацију, а изванредна друштвено-политичка сатира „Стојадин“ излазила је годинама у листу Ошишани јеж. Био је и уредник и илустратор листа Југословенче, дизајнирао је марке, хартије од вредности и признања, државне дипломе... За свој рад је 1939. примио велику награду Академије седам уметности.

За време Другог светског рата, Немци су га ставили у логор у Аустрији јер је сматран потенцијално опасним елементом. После више покушаја бекства, напокон успева да се домогне Италије, на територију коју су држали Савезници. После рата се не враћа у Југославију, већ остаје у Италији. Исељава се за Канаду 1951, али без породице, јер му син гине у покушају да илегално пређе југословенску границу, а жена завршава у болници због нервног слома.

У Канади је Марковић прво био слободан уметник, али због нарушеног душевног здравља одустаје од тога и прихвата државни посао. Радио је као цртач и сликар у канадском Министарству за путеве и Министарству шумарства.

Као и друге цртаче који су емигрирали из политичких разлога на Запад (Ђука Јанковић, Радомир Перица), српска јавност је заборавила и на Мому Марковића, да би тек са распадом СФРЈ, њихов рад поново био валоризован и делимично доступан читаоцима.[1]

Преминуо је 1977. године у Торонту.[2] Сахрањен је на торонтском гробљу Јорк.[3]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Здравко Зупан, Век стрипа у Србији, Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, 2007.
  2. ^ Слободан Ивков, Класици српског стрипа: Момчило Мома Марковић
  3. ^ Vujcic, Djuradj (2020-09-07). „Remembering Moma Markovich” (на језику: енглески). Urban Book Circle. Архивирано из оригинала 29. 3. 2024. г. Приступљено 2024-04-27. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]