Мома Марковић (стрип)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Момчило Мома Марковић
Датум рођења1902.
Место рођењаБеоград
 Краљевина Југославија
Датум смрти1977.
Место смртиОнтарио
 Канада

Момчило Мома Марковић (Београд, 1902Канада, 1977) је био српски аутор стрипова, сликар и илустратор који је стварао у тзв. „Златном добу српског стрипа” (1935—1941). Најпознатији стрипови су му „Риста Спортиста” и „Стојадин”.

Биографија[уреди]

Студирао је на École Nationale des Arts Décoratifs у Паризу. По повратку Београд се бави илустрацијом, сликањем и стрипом.

Сценарије су му писали Мића Димитријевић и позната глумица Љубинка Бобић. Њихов стрип „Риста Спортиста” (Политикин Забавник) доживео је чак и позоришну адаптацију, а изванредна друштвено-политичка сатира „Стојадин“ излазила је годинама у листу Ошишани јеж. Био је и уредник и илустратор листа Југословенче, дизајнирао је марке, хартије од вредности и признања, државне дипломе... За свој рад је 1939. примио велику награду Академије седам уметности.

За време Другог светског рата, Немци су га ставили у логор у Аустрији јер је сматран потенцијално опасним елементом. После више покушаја бекства, напокон успева да се домогне Италије, на територију коју су држали Савезници. После рата се не враћа у Југославију, већ остаје у Италији. Исељава се за Канаду 1951, али без породице, јер му син гине у покушају да илегално пређе југословенску границу, а жена завршава у болници због нервног слома.

У Канади је Марковић прво био слободан уметник, али због нарушеног душевног здравља одустаје од тога и прихвата државни посао. Радио је као цртач и сликар у канадском Министарству за путеве и Министарству шумарства.

Као и друге цртаче који су емигрирали из политичких разлога на Запад (Ђука Јанковић, Радомир Перица), српска јавност је заборавила и на Мому Марковића, да би тек са распадом СФРЈ, њихов рад поново био валоризован и делимично доступан читаоцима.

Извори[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]