Момоериа

С Википедије, слободне енциклопедије
Момоериа
Момоериа 2011
Нематеријално културно наслеђе
РегионГрчка
Европа и Северна Америка
Светска баштина Унеска
Листа уписаУНЕСКО
Унеско ознака01184
Репрезентативна листа нематеријалног културног наслеђа човеченства
Датум уписа2014.
Локација уписаhttps://ich.unesco.org/en/RL/momoeria-new-year-s-celebration-in-eight-villages-of-kozani-area-west-macedonia-greece-01184

Момоериа ( грчки: Μωμο'ερων ) или момогерои (Μωμογεροι), или момоерои (Μωμοεροι) је новогодишња прослава у осам села у Кожанима, на периферији западне Македоније у Грчкој. Плесачи момоерије су група од 30 младића који представљају свештенике Мома (бога смеха и сатире ) или заповеднике Александра Великог са кацигама, оклопним сукњама, традиционалном обућом и украшеним штаповима. Од 25. децембра до 5. јануара играју на улицама села и обилазе домове људи уз музику, обично гајди. У плесу слушају наредбе команданта како би удовољили силе природе против опасности за стоку и сељане. Глумци око плесача изводе добро познату сатиричну представу (попут „Старца и ђавола“) коју публика позива да задиркује стварајући забавно окружење. Прослава кулминира на тргу на коме се сви окупљају и певају и плешу око ватре до јутра.

Овај обичај датира из предхришћанске ере, а касније и од „покрштeних“ понтских Грка, који су живели на обалама Црног мора и у понтским планинама североисточне Анадолије[1] .

Момоериа је 2016. године уписана на УНЕСКО-ву листу нематеријалне светске баштине у Европи[2].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Macedonian custom makes UNESCO Cultural Heritage List, greekcitytimes.com 2. prosinca 2016. (језик: енглески) Pristupljeno 2. kolovza 2018.
  2. ^ Opis nematerijalne svjetske baštine na službenim stranicama UNESCO-a (језик: енглески) Pristupljeno 2. kolovoza 2018.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]