Монтезума II

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Монтезума)
„Монтезума” преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Монтезума (вишезначна одредница).
Монтезума
Moctezuma Mendoza.jpg
Монтезума
Датум рођења 1466.
Место рођења Теночтитлан
Датум смрти 30. јун 1520. (53/54 год.)
Место смрти Теночтитлан
Отац Axayacatl
Потомство Chimalpopoca

Монтезума II или Монтесума Шокојоцин (1466. — Теночтитлан, 30. јун 1520) био је девети и последњи астечки владар који је изабран 1503. године. Његова владавина је приведена крају доласком шпанских конквистадора на челу са Ернаном Кортесом.

Постоји много контрадикторних историјских извора о његовом животу и личности, зато се заправо мало о њему сигурно зна. Према неким историјским изворима, Монтезума је био врло празноверан човек и веровао је да су шпански конкистадори заправо потомци бога Кецалкоатла. Ернан Кортес га је потом заробио и покушавао управљати астечким царством манипулишући Монтезумом. 1520. године, Астеци су подигли устанак против Шпанаца, и те је године Монтезума убијен. Не зна се да ли је убијен са стране Шпанаца или Астека.

Монтезума се родио у Теночтитлану, данашњем Сијудад Мексику. Његово име на наватл језику значи „онај који се љути као краљ“. Током његове владавине астечко царство је достигло свој врхунац. Монтезума је ратовањем проширио територија царства и инкорпорирао народе Јопи и Запотек у царство.

Имао је осам кћери и једанаест синова.

Први контакт са Шпанцима[уреди]

Монтезума се први пут сусрео с европским досељеницима 1517. године, кад је експедиција Хуана де Грихалве доспела на источну обалу астечког царства. Монтезума је наредио да се будући доласци странаца помно прате.

Монтезума је био информисан о доласку Кортеса, па је послао своје делегате да поздраве странце. Кортез се удружио с народом Тлашкалтека, који су били непријатељи астечког царства и заједно су подизали устанке против астечке владавине. Монтезума је тога био свестан, а Шпанцима је слао дарове (према једној верзији зато јер се бојао Шпанаца, а према другој зато јер је у астечкој култури то био начин показивања супериорности).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]