Монтезума II

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Монтезума
Moctezuma Mendoza.jpg
Монтезума II, у астечком спису Codex Mendoza из 16. века
Датум рођења 1466.
Место рођења Теночтитлан
Датум смрти 30. јун 1520. (53/54 год.)
Место смрти Теночтитлан
Отац Axayacatl
Потомство Chimalpopoca

Монтезума II или Монтесума Шокојоцин (1466. — Теночтитлан, 30. јун 1520) био је девети и последњи астечки владар који је изабран 1503. године. Његова владавина је приведена крају доласком шпанских конквистадора на челу са Ернаном Кортесом.

Постоји много контрадикторних историјских извора о његовом животу и личности, зато се заправо мало о њему сигурно зна. Према неким историјским изворима, Монтезума је био врло празноверан човек и веровао је да су шпански конкистадори заправо потомци бога Кецалкоатла. Ернан Кортес га је потом заробио и покушавао управљати астечким царством манипулишући Монтезумом. 1520. године, Астеци су подигли устанак против Шпанаца, и те је године Монтезума убијен. Не зна се да ли је убијен са стране Шпанаца или Астека.

Монтезума се родио у Теночтитлану, данашњем Сијудад Мексику. Његово име на наватл језику значи „онај који се љути као краљ“. Током његове владавине астечко царство је достигло свој врхунац. Монтезума је ратовањем проширио територија царства и инкорпорирао народе Јопи и Запотек у царство.

Имао је осам кћери и једанаест синова.

Први контакт са Шпанцима[уреди]

Монтезума се први пут сусрео с европским досељеницима 1517. године, кад је експедиција Хуана де Грихалве доспела на источну обалу астечког царства. Монтезума је наредио да се будући доласци странаца помно прате.

Монтезума је био информисан о доласку Кортеса, па је послао своје делегате да поздраве странце. Кортез се удружио с народом Тлашкалтека, који су били непријатељи астечког царства и заједно су подизали устанке против астечке владавине. Монтезума је тога био свестан, а Шпанцима је слао дарове (према једној верзији зато јер се бојао Шпанаца, а према другој зато јер је у астечкој култури то био начин показивања супериорности).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]