Монтесори метод

Из Википедије, слободне енциклопедије

Монтесори метод је дечји вртић или основна школа, која се води условима и правилима које је предложила италијанска педагошкиња Марија Монтесори (1870-1952) у књизи „Метода научне педагогије (1909) и у даљим својим списима.

Разред у Монтесори школи

Настанак и правила[уреди]

Марија Монтесори је била прва жена у Италији која је апсолвирала студије медицине и посветила се васпитању ментално заостале деце и 1907. године је отворила прву школу за сиромашну децу. У своме раду је запажала како деца уче на основу знања из своје околине и како се деца уче међусобно што ју је инспирисало за своје целоживотно дело — реформу образовања.

Полази од потреба малог детета. Васпитање схвата као слободу детета које може да развија своје стваралачке снаге. Прилагођава темпо могућностима деце без звоњења, типа састанака и без казни. Дала је деци слободу у пригодном простору тако да је богат активностима.

Учитељ не би требало да брани деци искуства и треба да им поклони пажњу. Учитељ ка деци гаји поштовање и труди се да са њима контактира као са одраслим особама. Нема права да манипулише са децом. Педагог даје деци слободну вољу и упоредо саветује тамо где је дете неодлучно. Постепено, дете ствара властиту одговорност.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


VLC icon (vista-inspirate icon theme).svg Овај текст је клица. Можете допринети Википедији тако што ћете га Wiki letter w.svg