Монте Титано

С Википедије, слободне енциклопедије
Монте Титано
Monte Titano
Светска баштина Унеска
Званично имеИсторијски центар Сан Марина и Монте Титано
МестоБорго Мађоре, Сан Марино Уреди на Википодацима
Координате43° 55′ 42″ С; 12° 27′ 08″ И / 43.9283° С; 12.4522° И / 43.9283; 12.4522
Критеријумкултурна: iii
Референца1245.
Упис2008. (32. седница)
Угроженостне
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/en/list/1245

Монте Титано (срп. Планина Титана) је планина на Апенинима и највиша тачка Сан Марина. Висока је 739 метара надморске висине и налази се источно уз ивицу града Сан Марина.

Према легенди о оснивању Сан Марина, на овој планини је Свети Марин у 4. веку основао своју пустињу која је у 8. веку прерасла у самостан. Планински пејзаж омогућава изврстан поглед на околину и био је пресудан у опстанку Републике Сан Марино. На њој се налазе утврђени комплекси торњева, зидина, портала и бастиона, познатих као „Три торња Сан Марина“, али и неокласицистичка базилика.

Од три торња на врховима Монте Титана најстарији је „Гуаита“, изграђен у 11. веку. Торањ је прослављен као неосвојив, што је обесхрабрило многе потенцијалне освајаче града. Током крсташких ратова у 13. веку на другом врху Монте Титана изграђен је други торањ, „Сеста“, а трећи, „Монтале“, најмањи на последњем врху брда, изграђен је у 14. веку. Три торња су постали симболи Сан Марина, па се налазе на заставама и грбовима и Републике и града Сан Марина.

Историјско средиште Сан Марина и Монте Титано су 2008. године уписани на УНЕСКОсписак места Светске баштине у Европи као јединствен пример опстанка независне Републике од средњег века, чије урбано средиште није нарушено индустријским развитком, као код других средњовековних градова. Заштићено подручје има површину од 55 хектара, као и прелазно подручје од 167 хектара.

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]