Монти Пајтон и Свети грал

С Википедије, слободне енциклопедије
Монти Пајтон и Свети грал
Monty python and the holy grail 2001 release movie poster.jpg
Филмски постер
Изворни насловMonty Python and the Holy Grail
Жанркомедија
РежијаТери Гилијам
Тери Џоунс
Главне улогеГрејам Чепмен
Џон Клиз
Тери Гилијам
Ерик Ајдл
Тери Џоунс
Мајкл Пејлин
Година1975.
Трајање91 минута
ЗемљаУједињено Краљевство
Језикенглески
Буџет400 хиљада долара
Зарада5 милиона долара
IMDb веза

Монти Пајтон и Свети грал (енгл. Monty Python and the Holy Grail) је британска комедија из 1975. године, који су снимали чланови групе Монти Пајтон (Грејам Чепмен, Џон Клиз, Тери Гилијам, Ерик Ајдл, Тери Џоунс и Мајкл Пејлин). Филм је замишљен током паузе између треће и четврте серије њихове телевизијске серије Летећи циркус Монтија Пајтона.

Иако је први филм ове групе, А сада нешто потпуно другачије, представљао компилацију скечева из прве две телевизијске серије, Свети грал је нова прича која пародира легенду о потрази краља Артура за Светим гралом. Тридесет година касније, Ајдл је филм користио као основу за мјузикл Спамалот.

Монти Пајтон и Свети грал је зарадио више него било који други британски филм изложен у Сједињеним Државама 1975. године. У САД-у је изабран за другу најбољу комедију свих времена у специјалном програму АБЦНајбоље од филма: Најбољи филмови нашег времена. У Великој Британији, читаоци часописа Тотал Филм 2000. године сместили су га на пето место најбољих филмских комедија свих времена; слична анкета гледалаца Канала 4 из 2006. године сврстала га је на шесто место.

Радња[уреди | уреди извор]

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

932. године, краљ Артур и његов штитоноша Патси путују Британијом тражећи људе који ће се придружити витезовима округлог стола. Успут, Артур расправља да ли би ластавице могле да носе кокосове орахе, препричава како је добио Екскалибур од Госпе са језера, побеђује Црног витеза и посматра импровизовано суђење вештици. Регрутује сер Бедвира Мудрог, сер Ланселота Храброг, сер Галахада Чистог и сер Робина Не-баш-тако-храброг-као-што-је-сер-Ланселот, заједно са њиховим штитоношама и Робиновим министрантима. Артур води витезове до Камелота, али се, после музичке сцене, предомисли, сматрајући га „глупим местом”. Док се окрећу, појављује се Бог и наређује Артуру да пронађе Свети грал.

Артур и његови витезови стижу до замка који су заузели француски војници, који тврде да поседују Грал и изругују се Енглезима, спречавајући их да уђу. Бедвир смишља план да се ушуња користећи тројанског зеца, али нико се у њему не крије, а Енглези су принуђени да беже када тог зеца баце на њих. Артур одлучује да сваки витез треба да крене својим путем да потражи Грал. Савременог историчара који снима документарни филм о артурским легендама убија витез на коњу, што покреће полицијску истрагу.

На витешким путовањима, Артуру и Бедвиру старци дају упутства и они покушавају да удовоље чудним захтевима страшних витезова који кажу „Ни!”. Сер Робин избегава борбу са троглавим витезом бежећи док се главе свађају. Сер Галахад долази до светионика у облику Грала код замка Антракс, који је пун младих жена, али га Ланселот невољно „спашава”. Ланселот добија поруку са стрелицом из замка Мочвара. Верујући да је белешка примљена од жене која је приморана да се уда против њене воље, он јуриша на замак и убија неколико чланова сватова, али је открио да је белешка била од женственог принца.

Артур и његови витезови се окупљају и придружују им се три нова витеза, као и брат Мејнард и његова браћа монаси. Упознају чаробњака Тима, који их упућује у пећину у којој је наводно записано место Грала. Улаз у пећину чува Зец из Карбанога. Потцењујући његову убојитост, витезови нападају, али Зец лако убија сер Борса, сер Гавејна и сер Ектора. Артур користи „Антиохијску ручну бомбу” коју је обезбедио брат Мејнард да уништи створење. Унутар пећине проналазе натпис Јозефа од Ариматеје који их упућује до замка Аргх.

Анимирано пећинско чудовиште прождире брата Мејнарда, али Артур и витезови беже након што аниматор умре од срчаног удара. Витезови се приближавају Мосту смрти, где их чувар моста изазива да одговоре на три питања након којих ће проћи или ће бити бачени у Клисуру вечне погибељи. Ланселот лако одговара на основна питања и прелази мост. Робин је поражен неочекивано тешким питањем, а Галахад пада на лаком; обојица су бачени у клисуру. Када чувар моста Артуру постави нејасно питање о ластавицама, он од чувара моста тражи да разјасни на шта мисли; чувар не може да одговори и бива бачен у клисуру.

Артур и Бедвир не могу да пронађу Ланселота, несвесни да га је полиција ухапсила током истраге историчарове смрти. Њих двојица стижу до замка Аргх, али га проналазе окупираног од стране француских војника. Након што је на њих бачено ђубриво, они сазивају војску витезова и припремају се за напад на замак. Док војска долази, полиција стиже, хапси Артура и Бедвира и разбија камеру, завршавајући филм.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Грејам Чепмен краљ Артур
Бог (глас)
Џон Клиз сер Ланселот Храбри
Црни Витез
француски изругивач
чаробњак Тим
Тери Гилијам Патси
чувар моста
аниматор слабог срца
Ерик Ајдл сер Робин
брат Мејнард
Тери Џоунс сер Бедвир Мудри
принц Херберт
Мајкл Пејлин сер Галахад Чисти
вођа витезова који кажу „Ни”
лорд Мочварног замка

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]