Морача

С Википедије, слободне енциклопедије
Морача
Кањон Мораче недалеко од Подгорице
Опште информације
Дужина113 km
Басен3.200 km2
Пр. проток15 ​m3s
СливЈадрански
Водоток
УшћеСкадарско језеро
Географске карактеристике
Држава/е Црна Гора
НасељаПодгорица
ПритокеЦијевна, Зета, Рибница
Река на Викимедијиној остави

Морача је река у Црној Гори. Извире испод Врагодола у подножју Великог Зебаоца и планине Лоле. Дуга је 99,5 km[1] и тече од севера ка југу. Улива се у Скадарско језеро. Највеће притоке су јој са леве стране Цијевна, а са десне Зета. Површина слива износи 3.200 km².

У свом северном делу (горњем току) Морача је брза планинска река, и тече кроз кањон северно од Подгорице. Након спајања са својом највећом притоком, Зетом, северније од Подгорице, Морача улази у Зетску долину, кроз коју тече све док се не улије у Скадарско језеро.

Морача је релативно мала река, нешто више од 100 m широка и углавном плитка, па због тога њен ток није мењан. Њен кањон је део главног пута преко ког се долази до црногорске обале и Подгорице, и северног дела Црне Горе и Србије. Овај пут се сматра врло опасним.

Располаже великом хидроенергијом (нарочито у клисури Платије). У њеном басену изграђен је систем хидроцентрала (Горња Зета са хидроелектраном Перућицом, Глава Зете, Слап Зете, Цијевна).

Морача се сматра једним од симбола Подгорице, и она је највећа река која тече кроз овај град.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Staničić I. (ed.) 2006. Crna Gora u brojkama. Podgorica:Zavod za statistiku. ISBN 978-86-85581-15-1. стр. 3. Архивирано на сајту Wayback Machine (24. новембар 2007), Приступљено 13. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]