Морача

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Морача
Moraca Valley.JPG
Кањон Мораче недалеко од Подгорице
Опште информације
Дужина 113 km
Басен 3.200 km2
Пр. проток 15 m3s
Слив Јадрански
Водоток
Ушће Скадарско језеро
Географске карактеристике
Држава/е  Црна Гора
Насеља Подгорица
Притоке Цијевна, Зета, Рибница

Морача је река у Црној Гори. Избире испод Врагодола у подножју Великог Зебаоца и планине Лоле. Дуга је 99,5 km[1] и тече од севера ка југу. Улива се у Скадарско језеро. Највеће притоке су јој са леве стране Цијевна, а са десне Зета. Површина слива износи 3.200 km².


У свом северном делу (горњем току) Морача је брза планинска река, и тече кроз кањон северно од Подгорице. Након спајања са својом највећом притоком, Зетом, северније од Подгорице, Морача улази у Зетску долину, кроз коју тече све док се не улије у Скадарско језеро.

Морача је релативно мала река, нешто више од 100 m широка и углавном плитка, па због тога њен ток није мењан. Њен кањон је део главног пута преко ког се долази до црногорске обале и Подгорице, и северног дела Црне Горе и Србије. Овај пут се сматра врло опасним.

Располаже великом хидроенергијом (нарочито у клисури Платије). У њеном басену изграђен је систем хидроцентрала (Горња Зета са хидроелектраном Перућицом, Глава Зете, Слап Зете, Цијевна).

Морача се сматра једним од симбола Подгорице, и она је највећа река која тече кроз овај град.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Staničić I. (ed.) 2006. Crna Gora u brojkama. Podgorica:Zavod za statistiku. ISBN 978-86-85581-15-1. pp. 3 Archived 20071124220415 at monstat.cg.yu Error: unknown archive URL, Приступљено 13. 4. 2013.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]