Морско прасе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Морско прасе
Hausmeerschweinchen.JPG
Систематика
царство: Animalia
тип: Chordata
класа: Mammalia
ред: Rodentia
подред: Hystricomorpha
породица: Caviidae
потпородица: Caviinae
род: Cavia
Биномијална номенклатура
Cavia porcellus
(Erxleben, 1777)
Синоними:

Mus porcellus
Cavia cobaya
Cavia anolaimae
Cavia cutleri
Cavia leucopyga
Cavia longipilis

Екологија таксона
Животна форма:
биљојед (хербивор)

Морско прасе или заморац, заморче (лат. Cavia porcellus) је врста хербиворног глодара из породице Caviidae. Назив морско прасе се често користи и за остале врсте рода Cavia. Ова врста глодара је пореклом из Јужне Америке, а данас је распрострањена као кућни љубимац и лабораторијска животиња по целом свету. Природне популације ове врсте су ишчезле, док су сродне врсте још увек присутне у травнатим равницама и висоравнима. У неким земљама Јужне Америке (Перу и Боливија, на пример) морско прасе је саставни део националне кухиње, народне медицине и појединих световних религиозних обичаја[1].

Име[уреди]

Име морско прасе у српском језику потиче од немачке речи Meerschweinchen истог значења. Ову животињу су Шпанци донели бродовима из Америке, па отуда придев „морско“. У прошлости, морско прасе је било згодан извор свежег меса на бродовима. У француском, и још неким језицима, ова животиња се назива „индијско прасе“.

Назив заморац/заморче је истог порекла (тј. „иза мора“ - изаморац->заморац).

Порекло енглеског назива guinea pig до сада није објашњено на задовољавајући начин. Вероватно је реч о географској забуни.

Животни век и размножавање[уреди]

Морско прасе може да нарасте до 40 cm у дужину, тежина варира око једног килограма. Просечан животни век морског прасета је 5-10 година. Као и други глодари брзо се размножавају. Женке стичу полну зрелост месец дана по рођењу и сваких годину дана, могу да се окоте три пута. Трудноћа женки јако је ризична, јер може да угине или да добије премного младунаца.[тражи се извор]

Оглашавање[уреди]

Заморац се оглашава гласним скичањем кад је узнемирен и када је гладан.

Референце[уреди]

  1. Morales, Edmundo (1995). The Guinea Pig : Healing, Food, and Ritual in the Andes. University of Arizona Press. ISBN 0-8165-1558-1. 

Литература[уреди]

  • Morales, Edmundo (1995). The Guinea Pig : Healing, Food, and Ritual in the Andes. University of Arizona Press. ISBN 0-8165-1558-1.