Морско прасе

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Морско прасе
Hausmeerschweinchen.JPG
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Врста:
C. porcellus
Биномијално име
Cavia porcellus
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Mus porcellus
Cavia cobaya
Cavia anolaimae
Cavia cutleri
Cavia leucopyga
Cavia longipilis

Морско прасе или заморче, заморац (лат. Cavia porcellus) је врста хербиворног глодара из породице Caviidae. Назив морско прасе се често користи и за остале врсте рода Cavia. Ова врста глодара је пореклом из Јужне Америке, а данас је распрострањена као кућни љубимац и лабораторијска животиња по целом свету.[1] Природне популације ове врсте су ишчезле, док су сродне врсте још увек присутне у травнатим равницама и висоравнима. У неким земљама Јужне Америке (Перу и Боливија, на пример) морско прасе је саставни део националне кухиње, народне медицине и појединих световних религиозних обичаја[2].

Име[уреди]

Име морско прасе у српском језику потиче од немачке речи Meerschweinchen истог значења.[3] Ову животињу су Шпанци донели бродовима из Америке, па отуда придев „морско“. У прошлости, морско прасе је било згодан извор свежег меса на бродовима. У француском, и још неким језицима, ова животиња се назива „индијско прасе“.

Назив заморац/заморче је истог порекла (тј. „иза мора“ - изаморац->заморац).

Порекло енглеског назива guinea pig до сада није објашњено на задовољавајући начин. Вероватно је реч о географској забуни.

Животни век и размножавање[уреди]

Морско прасе може да нарасте до 40 cm у дужину, тежина варира око једног килограма. Просечан животни век морског прасета је 5-10 година. Као и други глодари брзо се размножавају. Женке стичу полну зрелост месец дана по рођењу и сваких годину дана, могу да се окоте три пута. Трудноћа женки јако је ризична, јер може да угине или да добије премного младунаца.[тражи се извор]

Оглашавање[уреди]

Заморац се оглашава гласним скичањем кад је узнемирен и када је гладан.

Референце[уреди]

  1. ^ „Morsko prase: upoznajte morsko prase!”. Petface. Приступљено 31. 1. 2019. 
  2. ^ Morales, Edmundo (1995). The Guinea Pig : Healing, Food, and Ritual in the Andes.
  3. ^ Duden – Deutsches Universalwörterbuch. 4. Aufl. Mannheim 2001. [CD-ROM]

Литература[уреди]

  • Morales, Edmundo (1995). The Guinea Pig : Healing, Food, and Ritual in the Andes. University of Arizona Press. ISBN 978-0-8165-1558-5. 

Спољашње везе[уреди]