Морти Смит

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мортимер Морти Смит)
Морти Смит
Морти Смит
Основне информације
НадимакМорти
Годинечетрнаест (14)
НационалностАмериканац
ПородицаСамер Смит (сестра), Леонард Смит (деда), Џојс Санчез (баба), Морти Смит јуниор (син), Рик Санчез (деда), Џери Смит (отац), Бет Смит (мајка)
Подаци о лику
Родмушки
Подаци о креацији
Прво прик.„Пилот“ (2013)
ИзмислиоЏастин Роиланд, Ден Хармон
ГласЏастин Роиланд

Мортимер „Морти” Смит је један од насловних ликова Америчке анимиране телевизијске серије Рик и Морти. Аутори су Џастин Роиланд и Ден Хармон. Морти је анксиозни 14-годишњак заснован према лику Мартија Мекфлаја из филма Повратак у будућност.[1] Познат по свом чудном анксиозном карактеру, слабог самопоштовања, склон преиспитивању и сумњичав, лик је добро примљен. Он је доброћудан и упечатљив унук алкохоличара и лудог научника Рика Санчеза, и њим је донекле лако манипулисати.

Биографија[уреди | уреди извор]

Морти има 14 година и ученик је средње школе Хари Херпсон заједно са својом старијом сестром Самер. Чини се да Морти пати од анксиозности и ћесто је узнемирен, у великој мери ѕбог трауматичних искустава током својих авантура са Риком. Рик и остали га често одбацују као тупоглавог, али се показује да је он мудрији од свог деде у погледу разумевања људских осећања и у стању је да осети експлозивну љутњу и моралну увреду због Риковог става и поступака.

Развој[уреди | уреди извор]

Лик Мортија су креирали Џастин Роиланд и Дан Хармон, који су се први пут срели на Каналу 101 раних 2000-их. 2006 Роиланд је снимио Стварне анимиране авантуре Дока и Мартија, кратку анимирану пародију на ликове Дока Брауна и Матрија Мекфлаја из филма Повратак у будућност, а уједно и претечу Рику и Мортију[2]. Идеју за Рика и Мортија, у форми Дока и Мортија, је изнео Адалт Свим, а касније се развила идеја да се дода породични елемент да Рик буде Мортијев деда[3].

Реакција публике[уреди | уреди извор]

Лик је добио позитивне реакције. Вербстомп је описао Мортија као слику дечије невиности или можда резултат родитељског занемаривања. Морти је неинтелигентан, плаховит, несрећан, вероватно због трауматичних искустава док се упушта у нови свет са Риком.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Povratak u budućnost (на језику: српски), 2019-11-02, Приступљено 2020-05-18 
  2. ^ „Dan Harmon’s ‘Rick and Morty’ Premieres on Adult Swim on Dec. 2 - Splitsider”. web.archive.org. 2017-07-02. Архивирано из оригинала 02. 07. 2017. г. Приступљено 2020-05-18. 
  3. ^ „Exclusive Interview: Dan Harmon & Justin Roiland on 'Rick and Morty'. web.archive.org. 2014-10-26. Архивирано из оригинала 26. 10. 2014. г. Приступљено 2020-05-18. 
  4. ^ „That’s Deep: The Characters of Rick and Morty – VerbStomp” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 26. 10. 2020. г. Приступљено 2020-05-18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]