Мохамед Захир

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мохамед Захир

Мохамед Захир
Мохамед Захир

Датум рођења 16. октобар 1914.
Место рођења Кабул (Авганистан)
Датум смрти 23. јул 2007.
Место смрти Кабул (Авганистан)
Порекло и породица

Мохамед Захир (перс. محمد ظاهرشاه‎; Кабул, 16. октобар 1914Кабул, 23. јул 2007) последњи владар (краљ, шах) Авганистана. Земљом је суверено владао од 1933. до 1973. године, када је насилно свргнут са престола.

Студирао је у Кабулу и Француској; 1933. године постао министар просвете у влади Авганистана, а затим после успелог атентата на његовог оца шаха Мохамеда Надира, ступио је на престо 8. новембра 1933. године. У исто време био је и врховни верски поглавар у земљи.

1964. године прогласио је нови Устав, којим је покренуо модернизацију државе у сваком смислу, па је тиме створио много непријатеља међу верским фанатицима.

1973. године, његов рођак и и бивши премијер Мохамед Дауд Кан, извео је војни пуч и формирао републиканску владу, док се шах Мохамед Захир налазио на операцији ока у Италији. Током овог пуча, шах је абдицирао у месецу августу, чиме је прекинута владавина династије Баракзаи, а тиме и доба мирног живота у Авганистану.

Захир-шах живео је у избеглиштву (егзилу) у Италији. После америчке окупације Авганистана, у априлу 2002. године, вратио се у своју земљу. Иако је велики део народа и политичких кругова био за поновно успостављање монархије у Авганистану, Захир-шах није на то пристао, иако је желео, због огромног америчког притиска да се не обнови монархија.

После повратка у Кабул, Мохамед Захир-шах живео је у својој краљевској палати. Затим су стигле вести да је 2005. године, наводно продао палату, а у ствари се претпоставља да му је као већ изнемоглом старцу иста насилно одузета, па данас припада држави.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]