Пређи на садржај

Мочварни чемпрес

С Википедије, слободне енциклопедије

Taxodium distichum
Шума мочварног чемреса на централном језеру Мисисипија
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
T. distichum
Биномно име
Taxodium distichum

Мочварни чемпрес (Taxodium distichum) је листопадно дрво из породице чемпреса (Cupressaceae). Најзначајнији је представник рода Taxodium.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Стабло може да порасте до 45 метара висине и конусног је облика. Има мале, бројне, хоризонталне гране, које заједно са листовима чине крошњу. Код стабала која се налазе у води корење снажно избија у скуповима из земље и расте у висину пола метра. Такво корење служи биљци да проводи кисеионик до подземних корена, којима би у супротном недостајало кисеоника, док расту у води. Садржи светлозелене, мекане иглице, дуге 12-18 мм, широке око 1,5 мм и перасто су подељени у два реда. У јесен добију златно-жуту боју и током зиме опадају. Цветају у марту и априлу. Мушки цветови су скупљени у око 10-12 cm дуге метличасте цвасти на крајевима гранчица. Женске шишарке су округле, велике око 2-3 cm и имају 10-12 љуски. Свака љуска шишарке носи 1-2 неправилно троугласта семена.[2]

Станиште[уреди | уреди извор]

Расте на мочварним и воденим теренима, а природно на подручју југоисточне Северне Америке. У средњој Европи се узгаја од средине 17-тог века, као украсна биљка, групно или појединачно. Размножава се семеном и резницама. Погодују му влажна подручја. Брзо расте и подносе ниске температуре, до-30 °C. Животни век може бити врло дуг, најстарије живо дрво има 1620 година и налази се у североисточној Америци.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Латинско име рода Taxodium потиче од грчке речи taxos (тиса) и eides (сличан), због сличности листова са листовима тисе. Име врсте distichum значи дворедан.

Употреба[уреди | уреди извор]

Дрво је меко, лако се обрађује, трајно је и издржљиво, отпорно на труљење, врло цењено. Користи се за градњу екстеријера грађевина, чамаца.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]