Мојсије Мајмонид

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мојсије Мајмонид
Maimonides-2.jpg
Датум рођења 1135.
Место рођења Кордоба
Датум смрти (1204-12-12)12. децембар 1204.
Место смрти Каиро

Мојсије Мајмонид (хебрејски: Моше бен Мајмон (хебр. משה בן מימון), арапски: Муса Бен Мејмун (арап. موسى بن ميمون‎), латинизовано: Maimonides) (1135 - 13. децембар 1204) је био средњовековни јеврејски филозоф, теолог, математичар, астроном и лекар.

Биографија[уреди]

Мијсије Мајмонид је рођен у Кордоби 1135. године. Из родне Шпаније бежи због верских прогона у Мароко и Египат, где је у Каиру држао предавања из филозофије, теологије и медицине, и био лични Саладинов лекар на египатском двору. Саставио је својеврсну „Хипократову заклетву“ свога времена, односно „Молитву једног лекара из 12. века“.[1]

Преминуо је 1204. године.

Дела[уреди]

Написао је више астрономских и математичких расправа и 18 медицинских трактата с теоријама знатно испред времена у којем је живео.[2] Дела је писао на арапском, а најважнија су:

  • „Светлост“ и
  • „Водич збуњенима“

Учење[уреди]

Мајмонидесова етика се заснива на вери у слободу човечије воље и његово делање. Сматрао је Аристотела највећим филозофом и настојао веру довести у склад с античком филозофијом. У најважнијем филозофском делу „Водич збуњенима“ покушао је да заснује религију на разумским основама, што је изазвало жестоку осуду ортодоксних присталица јудаизма. Неке његове књиге су спаљене.

Извори[уреди]

  1. Budimir Pavlović, Medicinska etika, Приступљено 13. 4. 2013.
  2. Na današnji dan 1204.: Umro filozof Mojsije Majmonid, Приступљено 13. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]