Мрежа (објекат)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Мрежа.
Мрежа

Мрежа је објекат настаје преплитањем најчешће неког лако савитљивог конопца, влакна, жице и слично. Веома је корисна у свакодневним приликама и различито од намене праве се од одговарајући материјала. Због специфичности објекта односно испреплетености постоје и многа друга значења мреже у технологији, економији и тд.

Врсте[уреди | уреди извор]

Једна од првих примена је била у риболову где су прављене рибарске мреже. У пољопривреди се још и користе као заштитне ограде, заштита од града, заштита од птица, инсеката и тд. У великом броју спортова [1] :

  • тенис и одбојка - за одвајање два поља и за одређивање видине преко које играчи морају да пребаце лопту. Мрежа је такође саставни део тениског рекета али се прави од специјалних влакана како би омогућило изузетно јако ударање по лоптици
  • фудбал и рукомет - стављена је са заднње стране голова како да би спречила лопту да оде превише далеко након гола, тако и да буде лакше уочљив погодак
  • кошарка - стављена је на обручу како би се лакше приметило постизање коша

Такође у спортским објектима често се налазе заштитне мреже пре свега иза голова. Такође се могу користити у изради џакова или сличних направа за пребацивање терета који није растресит већ састављен од крупнијих комада.

Наводи[уреди | уреди извор]