Кућа др Арчибалда Рајса

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Музеј Арчибалда Рајса)
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Кућа др Арчибалда Рајса
Kuća Arčibalda Rajsa 3.jpg
Кућа др Арчибалда Рајса
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанкапосле 1921.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Кућа др Арчибалда Рајса се налази у Београду, у Булевару војводе Мишића 73, код Цареве ћуприје. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Арчибалд Рајс[уреди | уреди извор]

Арчибалд Рајс (1875-1929) је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Пошто је после Првог светског рата Арчибалд Рајс остао да живи у Београду, у знак народне захвалности, поклоњен му је 1921. године плац у Топчидеру, на коме је он по пројекту грађевинара Лазара Лацковића подигао кућу, коју је назвао вила „Добро поље“, у знак сећања на место у Македонији где се одиграла једна од пресудних битака на Солунском фронту 1918. године.

Кућа је изграђена по угледу на сеоске куће, као једноставна, приземна, са само четири просторије, са тремом са три лука на два дрвена стуба обојена бојама српске државне заставе. Унутрашњост куће била је уређена у духу Рајсових идеја о српском селу, његовом духу и менталитету, са жељом да асоцира на земљу и људе које је искрено волео.

Оставштина Др Рајса[уреди | уреди извор]

Тестаментом депонованом у Лозани веома прецизно поделио сва материјална добра, међу којима и куће у Београду и у Скопљу. Вилу „Добро поље“ је оставио Београду под условом да је његови послужитељи и пријатељи, швајцарски пар Фавра и њихова деца, користе док год живе у Југославији. Скопску кућу „Душановац“ оставио је као дар Фавровима, ако се не одселе у Швајцарску. У случају да они напусте Југославију, Рајс је завештао куће српским ратницима који су после рата живели у крајњој беди.[2]

Тестамент није испоштован и данас кућа као споменик културе није адекватно одржавана и склона је урушавању.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]