Музеј Крупња

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј Крупња
Muzej Krupanj 023.jpg
ЛокацијаКрупањ
 Србија
Врстамузеј
Број предмета3.000
Директорктитор Александар Ђурђев

Музеј Крупња је задужбина свештеника протојереја-ставрофора Александра Ђурђева, као плод тридесетогодишњег етнографског и историјског истраживања.[1]

Музеј је отворен у приземљу његовог породичног дома, са преко 3.000 експоната, који су само су део скупљеног материјала, добар део се налази у црквеном парку у Добром Потоку.

Музејски експонати[уреди]

Музејски експонати, распоређени у неколико просторија, представљају прошлост, историју, културу и духовност Крупња и Рађевине, у време Рима, средњег века, па све до Великог рата и Другог светског рата. [2]

Оригиналне народне ношње и грађанска одећа из Рађевине, које су идентичне и у суседном Јадру, Вуковом крају, археолошки налази, фотографије, употребни предмети, оружје и други експонати само су део поставке. Ту се налазе предмети везани за наше владаре, Обреновиће и Карађорђевиће, собе у којима су спавали кад су боравили у Крупњу, затим униформе српских војника, оригинални документи о разним догађајима и временима, али и предмети од оних који се тичу рада прве поште у крају, трговине, апотеке, до експлоатације руде, па до поставке кабинета председника Крупња са почетка 20. века и мале капеле са богослужбеним предметима из давних времена.

Ту се налазе документи спаљеног Крупња из Другог светског рата, али и они који се односе на дуго занемаривани Равногорски покрет, као да, у почетку, нису били, као и у већини других крајева, заједно и четници и партизани.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]