Музеј Монтреалске банке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј Монтреалске банке
Bank of Montreal Museum
Banque de Montreal Place d Armes Montreal 02.jpg
Зграда Монтреалске банке у којој се налази Музеј
Локација Монтреал
 Квебек
 Канада
Врста Музеј банкарства
Колекција Нумизматика

Музеј Монтреалске банке један је од бројних музеја у Монтреалу, у покрајини Квебек, Канада, који поседује експонате о историји банке, почев од њеног оснивања у 19. веку до данас. Музеј је основала Монтреалска банка (најстарији банка Канаде, основана 1817), у једној од најстаријих зграда банке из 1847. године.[1]

Положај[уреди]

Музеј се налази у централном делу старог Монтреала у пролазу између главне филијале Монтреалске банке (изграђене у неокласичном стилу 1847) и новог седишта банке изграђеног 1960. године, на тргу франц. Place d'Armes, преко пута Богородичине цркве-базилике на адреси енгл. 129 Saint-Jacques Montreal, Quebec H2Y 1L6.

Мисија музеја[уреди]

Мисија музеја је да помогне посетиоцима свих узраста да схвате рад банкарског система Монтреалске банке од њеног оснивања у 19. веку до данас и упозају се са вредном нумизматичком збирком из историје Квебека и Канаде. У том смислу музеј је намењен за свакога ко је заинтересован за нумизматику, банкарство, финансије, историју Квебека и Канаде, или једноставно жели да стекне нова и обогати постојећа знања из ових области.

Историјат[уреди]

Као најстарији банка у Канади Монтреалска банке основана је 1817. године. Током вишевековног постојања банка је сакупила богато историјско наслеђе о њеном постојању и раду.[2]

Како би се то наслеђе предтсавило јавности руководство банка је донела одлуку да оснује музеј и у њему посетиоцима музеја представи реплику првог банкарског шалтера (укључујући ту и чекаоницу благајну и пратећу опрему) какав је постојао у 19. веку, и обимну колекцију предмета и историјских докумената.

У музеју су изложени бројни експонати не само из богатог историјског наслеђа Банке, укључујући и аутентични банкарских прибор из прошлих дана, старе фотографије већ и нумизматичке збирка кованог новца, чекова и папирног новца, хартија од вредности итд.

Репликa првог банкарског шалтера из 19. века
Евидененција благајника банке из 19. века
Део поставке Музеја

Музејска поставка[уреди]

Музејска поставка која се налази у пролазу (приземљу) између старе и нове зграде Монтреалске банке, поседује велики број експоната, укључујући банкарски шалтер са решеткама из 19. века, бројне фотографије, кованице папирне новчаница, чекове, папирни новац, хартије од вредноста али и механичке банкарске машине, књиговодствене кљиге итд.

Банкарска документа из 19. века
Део нумизматичке збирке Музеја

Радно време[уреди]

Музеј је отворен током редовног радног времена банке: од понедељка до петка, од 10:00 до 16:00 часова.

Улаз је слободан.

Извори[уреди]

  1. ^ „Bank of Montreal Museum”. Montreal Tourism. Приступљено 18. 10. 2016. 
  2. ^ „Bank of Montreal Museum Museum - History and society - Industrial Heritage”. Montréal Tourism Association Website. Приступљено 18. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди]