Музеј Пјер Фуша

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Музеј Пјер Фуша
Musée Pierre-Fauchard
Оснивање19. век
ЛокацијаПариз
 Француска
Координате48°51′37″ СГШ; 2°20′15″ ИГД / 48.860395° СГШ; 2.337599° ИГД / 48.860395; 2.337599
Колекцијастарих инструмената и документације из области зубарства
Адреса22, rue Émile-Menier 75001 Париз
Веб-сајтwww.biusante.parisdescartes.fr

Музеј Пјер Фуша (фр. Musée Pierre-Fauchard, Ordre National des Chirurgiens-Dentistes) један је од многобројних музеја Париза, посвећен историји и техникама стоматологије кроз векове. Основан је са циљем да прикаже старе инструменате и документацију из ове области зубарства. Музеј ради под патронатом Музеја јавног здравља - болнице Париза (фр. Musee de l’Assistance Publique - Hopitaux de Paris).[1][2]

Назив[уреди | уреди извор]

Пјер Фуша чије име носи музеј

Овај јединствени музеј у Паризу који се од свог оснивања с краја 19. века непрстано развијао и растао, 1937. године у знак признања и сећање на лик и дело Пјера Фуша (фр. Pierre Fauchard, 1679 — 1761),[3] добио је његово име. Тиме је одато признање и почаст француском зубном хирургу, који се сматра „оцем” модерне зубне хирургије, који је практиковао у првом делу 1700-тих. Оригиналне књиге коју је Пјер Фуша објавио давне 1728. године, заједно са намештајем, сликама и бакрописима овог лекара данас чува у музеју.[4]

Положај[уреди | уреди извор]

Музеј Пјер Фуша се налази на адреси 22, rue Émile-Menier F-75016 у 16. арондисману Париза у Републици Француској, у близини неких других необичних музеја у Паризу, укључујући Мусее д'Еннери и Мусее де ла Цонтрафацон фалсификованог музеј, недалеко од метро станице Дафен (Porte Dauphine Metro stop via line 2) или железничке станице (Avenue Foch via line C).[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Део зубарских инструмената које је конструисао Пјер Фуша

Подсетимо се укратко да је зубарски музеј већ био у настанку када је удружење „Cercle des dentistes de Paris“ основано 30. маја 1879. Званично, музеј је настао 1880. године у Стоматолошкој школи у Паризу, као „Музеј зубарске уметности” за задатком да својим ученицима прикаже старе алате и технике, До краја 19. века у музеју је изложено неколико стотина предмета, јер је музеј јако брзо „обогаћивао” збирку бројним донацијама.

Током 1970-тих година Société de l’École dentaire de Paris, музејску збирку препознало је као јавно и корисно добро, и преузело збирку музеја Пјер Фуша и током 1986. године депоновало је у просторијама Ordre national des Chirurgiens-Dentistes (ONCD).

Самостан Мирамион у коме је једно време била изложена музејска збирка

Године 1998. године, током ликвидације удружења Société de l’École dentaire de Paris донирало је Музеју Assistance Publique-Hôpitaux у Паризу читав музеј, укључујући и његову библиотеку. Збирка је депонована у Међууниверзитетској здравственој библиотеци (БИУ Санте) која је чува и чини доступном јавности.

Године 2012. године када је продат самостан Мирамион, у коме се налазио музеј Assistance Publique-Hôpitaux у Паризу, то је резултовало престанком рада музеја и складиштењем артефаката, од којих су неки јединствени у свету, у кутијама у депоима болнице hôpital du Kremlin-Bicêtrе. Ови артефакти чекају завршетак пројекта великог музеја историје медицине у Паризу.[2]

Информација за посетиоце:
Данас музејска поставка није доступна широј публици. Музеј је отворен само уз претходну најаву и нема толико изложених предмета као што је то имао оригинални музеј. Међутим, за оне које занима историја стоматологије на тлу Француске и шире, свакако вреди одвојити време и видети ову збирку.
Виртуелни музеј

По идеји Ги Робера у сарадњи са члановима Француског друштва за историју стоматолошке уметности (СФХАД) основан је виртуелни музеј са циљем да омогући визуелни приступ овом богатом наслеђу и оживи историју стоматолошке хирургије.

Излаже се дакле не само историја инструмената, већ и историја свих генијалних, инвентивних и одважних људи који су вековима покушавали, упркос готово постојећој инструменталној несигурности до 19. века, за ублажавање зубних болова, [да се баве стоматолошком хирургијом]. Коначно, то је и прича о свима онима који су уз велики страха могли издржати већину интервенција.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Musee d’Art Dentaire Pierre Fauchard Dentistry museum in Paris”. www.eutouring.com. Приступљено 13. 1. 2021. 
  2. 2,0 2,1 „Musée Virtuel de l'Art Dentaire (MVAD) - Présentation générale”. www.biusante.parisdescartes.fr. Приступљено 13. 1. 2021. 
  3. ^ „Portraits et bustes de Pierre Fauchard”. www.biusante.parisdescartes.fr. Приступљено 13. 1. 2021. 
  4. ^ Richard A. Kozal, "Pierre Fauchard Academy Museum of Dental History", Journal of the History of Dentistry, vol 53 (issue 3), November 2005, pages 119-20.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]