Музеј Семберије у Бијељини

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј Семберије
Muzej Semberije 21.jpg
Оснивање28. октобар 1970.
ЛокацијаБијељина
 Република Српска
 Босна и Херцеговина
Број предмета10.000
АдресаКарађорђева бр. 2
Веб-сајтМузеј Семберије

Музеј Семберије је централна регионална музејска институција Семберије. Музеј садржи три сталне поставке, археолошку, етнолошку и историјску, са преко 10.000 експоната. Археолошка изложба обухвата материјалне остатке цивилизације од неолита до касног средњег вијека, која садржи колекцију средњовјековних натписа са 23 ћирилична натписа на старословенском језику српске редакције, као и колекцију римских камених споменика. Етнолошка поставка садржи предмете народног живота села Семберије и староградску културу Бијељине. Историјска поставка обухвата историјат Бијељине од првог помена 3. марта 1446. године до 20. вијека, и садржи колекције старих фотографија, наоружања и предмета. Традиционалне периодичне музејске поставке су Мајска смотра, Бијељинско бијенале, Пантелинска изложба и изложба гусала.

Организација музеја[уреди]

Директор музеја је Мирко Бабић. Музеј Семберије дјелује као регионални музеј Републике Српске за подручје десет општина сјевероисточног дијела Републике Српске, са сједиштем у Семберији. У просторијама Музеја Семберије се налази редакција часописа „Гласник“, Удружења музеолошких радника Републике Српске.

Историја[уреди]

Бронзана статуа из IV вијека

Музеј Семберије у Бијељини настао је из Музејске збирке „Семберија“ основане 28. октобра 1970. године. Оснивање Музејске збирке највише је заговарао Димитрије Чолаковић, етнолог и историчар, професор Учитељске школе, касније и први управник Збирке. Од 1972. године Музејска збирка је започела велику акцију прикупљања археолошке, етнолошке и историјске грађе у којој су током наредне деценије, масовно учествовали и становници Семберије и подмајевичког краја. Посебна пажња посвећена је прикупљању покретних културних добара и традиционалног живота и културе народа семберско-подмајевичке области и града Бијељине из времена прве половине 20. вијека.

Музејска збирка је од 1978. године смјештена у згради „Конак“, једној од најстаријих у Бијељини, у којој се и данас налази. У новој згради од 1981. године изложена је нова стална поставка из два дијела – „Археолошки налази на тлу Семберије“ и „Живот и култура народа у Семберији“. Коначно, 2001. године Музејска збирка и званично прераста у Музеј Семберије, а 2005. године постављен је и трећи дио сталне поставке којим је представљен живот градског становништва Бијељине.

Током више деценија постојања Музеја, бројни донатори су допринијели богатству његових збирки, а по значају донација посебно се истичу легати Родољуба Чолаковића, Милице Зорић и Љубице Јовичић-Станчић.[1]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 12. 09. 2014. Приступљено 12. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди]