Музеј аутомобила (Београд)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј аутомобила
Muzej automobila.jpg
Музеј аутомобила
Оснивање1994.
ЛокацијаБеоград
 Србија
Врстамузеј
Колекцијавозила
Број предмета50
ДиректорБратислав Петковић
АдресаМајке Јевросиме 30
Веб-сајтМузеј аутомобила Београд

Музеј аутомобила је београдски музеј заједнички основан 1994. године од стране Скупштине града Београда и колекционара аутомобила Братислава Петковића, власника старе посластичарнице Петковић код Палилулске пијаце.

Музеј се налази у реновираној згради старе гараже, прве јавне гараже на Балкану, која је изграђена 1929. године по плановима Валерија Сташевског, руског архитекте.

У Музеју је смештено стотинак аутомобила, од обичних путничких, преко луксузних до тркачких и сва су у возном стању[1]. Најстарији је француски трицикл Марот-кардон, из 1897. године, возило на три точка, са дрвеном каросеријом и седиштем за две особе. У збирци је и француски Шарон из 1908. године, са дрвеним паоцима на точковима и луксузном дрвеном каросеријом типа Ландолет, затим Форд модел Т из 1925. године, Ланча Ламбда из 1925. године, Бјуик Опера купе из 1929. године, BMW 327/328 из 1938. године итд. Ту је и Кадилак из 1957. године, у коме се често возио Јосип Броз Тито. Најновији експонат је ферари из 1978. године[1].

Музеј аутомобила поседује и неколико возила (углавном немачких ратних џипова) која се изнајмљују за потребе снимања филмова[1].

У музеју се, поред аутомобила, налазе и први саобраћајни прописи и закони из Србије, регистарске таблице, алат, стари паркинг сатови и литература из области саобраћаја и аутомобилизма[1].

Према подацима којима располаже музеј први аутомобил је стигао у Београд 1903. године.[2]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]