Музеј афричке уметности (Београд)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Музеј афричке уметности је музеј у београдском насељу Сењак, на општини Савски венац, отворен 23. маја 1977. године. Налази се на Топчидерском брду у улици Андре Николића бр. 14. Састоји се од сталне поставке коју чине неколико хиљада предмета са простора афричког континента.

Музеј је настао је од збирке оригиналних уметничких предмета које су, током свог дугогодишњег боравка у Африци, сакупили Веда Загорац и др Здравко Печар који су за све предмете добилу писмену дозволу о изношењу из држава Африке, и поклонили је Београду 1974. године. Изградњу зграде је омогућила Скупштина града Београда. Колекцију чине религијски магијски, украсни и употребни предмети од дрвета, бронзе, текстила, камена, керамике као што су: маске, склуптуре од бронзе и дрвета, затим тканине, накит, музички инструменти и минијатурна пластика од бронзе која је представљена са 450 тегова за мерење злата из Гане.

Збирка Музеја афричке уметности садражи око 1800 уметничких предмета, претежно из земаља западне Африке:

Експонати представљају део традиционалне културе народа: Догон, Бамбара, Малинке, Моси, Бобо, Бауле, Киси, Бага, Дан, Гере, Сенуфо, Ашанти, Фон, Јоруба и других.

Спољашње везе[уреди]