Музеј камена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Музеј камена
Muzej kamena, Paštrić 004.jpg
Оснивање 2013.
Локација Паштрић, Мионица
 Србија
Врста музеј
Колекција колекција камена
Број предмета 300

Музеј камена у Паштрићу, недалеко од Мионице, отворио је, 2013. године, биолог и истраживач Предраг Пеца Петровић. Музеј се налази поред заштићеног природног добра Шалитрене пећине коју су људи насељавали пре 40.000 година.[1][2]

У музеју је изложено више од 300 геолошких експоната, а посетило га је више група из Ваљева, Београда, Новог Сада и других градова. Овај пројекат је реализован у оквиру јавног партнерства, а подржали су га Министарство просторног планирања, рударства и природних ресурса, Геолошки завод Србије, Рударскогеолошки факултет из Београда, Регионална привредна комора Ваљево, Истраживачка станица Петница и општина Мионица.[3]

Аутор поставке експоната је проф. др Иван Филиповић, а изложени су експонати од средњег девона, па до горње креде, периода када су изумрли диносауруси. Идеја је да музеј у Паштрићу буде и компас за проналажење вредних и ретких минерала и руда у северозападној Србији, односно у Колубарском, Мачванском и Златиборском округу и Подрињу.

Старање о Музеју је преузео Еколошки покрет „Оквир живота” и породица Петровић.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ „VALJEVO: Muzej kamena na nekadašnjoj farmi kokošaka”. Telegraf. 22. Jul 2013. Приступљено 5. 2. 2017.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)
  2. ^ „Srbija dobija prvi Muzej kamena”. Novosti. 22. mart 2013. Приступљено 5. 2. 2017. 
  3. ^ „Godišnjica Muzeja kamena”. RTS. 14. JUL 2014. Приступљено 5. 2. 2017.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]