Музичка школа Суботица

С Википедије, слободне енциклопедије
Музичка школа
Суботица
Типдржавна
Основана1868.
ЛокацијаШтросмајерова 3, Суботица
Суботица
Држава Србија
Веб-сајтhttp://muzickasu.edu.rs/

Музичка школа у Суботици је државна образовна установа, основана 1868. године, када је имала само три одсека одсек виолине, виолончела и соло певања. Чланица је Заједнице музичких и балетских школа Србије, као и Европске уније музичких школа (EMU).[1]

Историјат школе[уреди | уреди извор]

По оснивању школовање је трајало четири године, а ученици су уписивани када су напунили 9 година. Настава је у том периоду извођена у згради Гимназије, чији директор је водио и музичку школу. Захваљујући ангажовању тадашњег управника Ференца Гала у Музичкој школи је отворен 1896. године клавирски одсек. Током времена у школи је уведен теоретски одсек, а школовање у нижој школи је од тада трајало три године, а у средњој четири године. У то време руковођењем школом Ерне Лањи је упоредо водио хор и оркестар у цркви Свете Терезије Авилске, а организовао је и први концерт Симфонијског оркестра у граду и тако поставио темеље Суботичке филхармоније.

У периоду између два светска рата, у суботичкој музичкој школи су образовање започели многи, касније истакнути уметници у послератној Југославији, као што су: Александар Сегеди, Иван Пинкава, Људевит Пап, Милан Димитријевић, Ладислав Палфи, Карло Кромбхолц, Кора Патаки, Душан Миладиновић и други.

После завршетка Другог светског рата, након кратког прекида, јануара 1945. године, Музичка школа наставља рад.

Школа данас[уреди | уреди извор]

У Школи се настава одвија на основном и средњем нивоу, а похађа је више од 500 основаца и више од 100 средњошколаца. Образовни рад се одвија на српском и мађарском језику, по чему је јединствена у Републици Србији. Настава општеобразовних предмета за средњошколце се одвија у матичној школи.

Ученици који похађају основну музичку школу изучавају један од двадесетак понуђених инструмената, док се образовни процес у средњој школи реализује на шест образовна профила:

  • Музички извођач – класична музика,
  • музички сарадник – теоретичар,
  • музички извођач – традиционална музика,
  • музички извођач – џез музика,
  • музички извођач – црквена музика и
  • дизајнер звука.

Поред наставе инструмената ученици похађају камерну музику, а присутни су и оркестри и хорови у основној и средњој школи. Наступи ученика и наставника су саставни део културног живота града, а успешно сарађујемо са музичким школама из околних места, земље и региона. Ученици наступају солистички, или као чланови камерних састава, хора и оркестара и успешно учествују на Републичком такмичењу и на другим такмичењима у земљи освајајући бројне награде и признања.

Школа је главни носилац музичког образовања у Суботици и обликовања музичког укуса млађе генерације, а изнедрила је велики број познатих уметника, као и познавалаца и љубитеља музике. Из редова професора и ученика школе састављена је и Суботичка филхармонија.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Тибор Пекар: 140 година Музичке школе у Суботици

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna i srednja muzička škola”. Edukacija. Приступљено 2. 1. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]