Мултиметар

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Дигитални мултиметар
Аналогни мултиметар

Мултиметар (авометар, унимер, универзални мјерни инструмент, мултим(ј)ер) је направа за вршење електричних мјерења, која се обично састоји од волтметра, омметра и амперметра у једном кућишту. Корисник може да одабере величину која ће се мјерити преко прекидача са више положаја. Уз то омогућено је и прецизније мјерење помјерањем прекидача на одговарајући мјерни распон.

Врсте[уреди | уреди извор]

Двије основне групе су аналогни и дигитални мултиметри. Раније су аналогни били једина врста, а данас се све мање производе и користе.

Аналогни мултиметар има скалу на којој се величина очитава помоћу казаљке. Дигитални мултиметар има ЛЦД показивач на којем се бројкама исписује величина, а понекад постоји и бар граф[1].

Прикључци[уреди | уреди извор]

На већини мултиметара постоје 4 посебна прикључка за мјерне каблове, често означени рецимо као COM, VOhm, mA, 10A. Као референтна тачка где се сматра да је потенцијал 0, V=0 је прикључак COM, VOhm прикључци за мерење мањих струја (типа до 100mA), мерење отпорности и напона, 10A за струје до 10A. Обратити пажњу да велике струје углавном могу да теку мултиметром 10-15 секунди (овисно од модела)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Principles of Electric Circuits, 7th edition, Thomas I. Floyd, Prentice Hall. ISBN 978-0-13-098576-7. стр. 51.до 58

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Како користити мултиметар