Мумије из Гванахуата

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Координате: 21°01′12″ СГШ; 101°15′59″ ЗГД / 21.020081° СГШ; 101.26643452° ЗГД / 21.020081; -101.26643452

Мумија.
Мумија.

Мумије из Гванахуата (енгл. Mummies of Guanajuato) су природно мумифицирана тела закопана на гробљу Светог Паула у Гванахуату у Мексику. Данас су мумије једна од највећих туристичких атракција у Мексику.

Тела су ископана између 1865. и 1958.. За то време, рођаци покојника нису могли да плате порез како би њихови покојни рођаци остали закопани. Зато су тела ископана. Само 2% ископаних тела су постала природне мумије. Тела која су постала мумије почела су се прикупљати у једном музеју који је 1900. постао велика туристичка атракција. Музеј је касније назван Музеј мумија (шп. El Museo De Las Momias). Дуго времена је био мистерији како су се нека тела на гробљу претворила у мумије а нека нису. Испитивањем тла откривено је како је у време када су тела која су постала мумије сахрањена, падало доста кише. Киша је со из тла односила у ковчеге, и тела су дуго времена била у води са соли. Зато су она постала мумије. Остала тела су сахрањена у сушном периоду.[1][2].

Тела[уреди | уреди извор]

Мумије.
Мумије.

Због разних епидемија умирало је много људи, и због тога су се морала отворити многа гробља. Тела су се одмах сахрањивала да се болест не би ширила. У неким случајевима, човек је случајно жив сахрањен. Зато неке мумије изгледају као да су живе сахрањене. Једна од мумија Игнација Агилар је била жива сахрањена. Патила је од чудне болести која јој је понекад заустављала срце. Током једног таквог случаја, њено срце није куцало дуже од једног дана али је она још увек била жива. Њени рођаци су мислили да је мртва и сахранили су је. Када је њено тело ексхумирано, примећено је да је била окренута надоле, да гризе руку и да је у устима имала доста крви[3][4].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Guanajuato Mummies Архивирано на сајту Wayback Machine (21. август 2009) at mummytombs.com
  2. ^ „Professor unravels secrets of Guanajuato mummies”. Texas State University News Service. 30. 8. 2007. 
  3. ^ Page xvii of the introduction entitled "Drunk, and in Charge of a Bicycle," from The Stories of Ray Bradbury, New York: Alfred A. Knopf, 1980.
  4. ^ Page xxi of the introduction entitled "Dark Carnival Revisited" from the special Gauntlet Publications edition of Dark Carnival. Springfield, Pennsylvania: Gauntlet Publications, 2001.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]