Мустафа IV

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мустафа IV
Mustafa IV by John Young.jpg
Мустафа IV
Датум рођења (1779-09-08)8. септембар 1779.
Место рођења Османско царство
Датум смрти 15. новембар 1808.(1808-11-15) (29 год.)
Место смрти Истанбул
Османско царство
Династија Османлије
Период 18071808.
Претходник Селим III
Наследник Махмуд II

Мустафа IV (8. септембар 177915. новембар 1808), турски султан 1807-1808. године.

Владавина и живот Мустафе IV[уреди]

Родио се 8. 9. 1779. као син султана Абдул Хамида I у Топкапи палати. Његова мајка се старала о његовом образовању, али је он већу пажњу посвећивао уживању него учењу.

Он и његов брат Махмуд били су једини преостали мушки наследници Османлија, поред свог брата од стрица Селима III, који их је одлично третирао. Пошто је Мустафа био старији, био је главни претендент на престо. Током своје кратке владавине Мустафа је једном спасио живот Селиму, а касније га је одузео. Мусафа IV био је Селимов мезимац, али му је забио нож у леђа тако што је био у контакту са побуњеницима.

Мустафа је дошао на престо у тренутку када је издата фетва против Селима III како би се показало муслиманском становништву шта се дешава када неко покуша да надјача јаничаре. Селим је побегао у палату где се заклео новом султану на верност и истог тренутка покушао самоубиство. Мустафа му је спасио живот тако што му је избио бочицу са отровом из руке.

Мустафина кратка владавина била је веома турбулентна. Чим је наследио престо, јаничари су кренули у буну и почели да убијају и пљачкају све оне који су били присталице претходног султана. Примирје закључено са Русијом било је још више забрињавајуће јер су Руси ослободили Мустафу Барјактара, присталицу реформи и војног команданта, који је од Дунава са војском кренуо ка Цариграду како би вратио Селима на престо. Уз помоћ великог везира из Једрена, успео је да заузме палату.

Да би осигурао своју позицију и остао једини наследник Османлија, Мустафа је наредио погубљење своје браће Селима и Махмуда. Затим је наредио чуварима да покажу Селимово тело побуњеницима, што су ови и урадили бацивши га у двориште. Мустафа је сео на престо рачунајући на то да је његов брат Махмуд, такође, мртав. Међутим, принц Махмуд се крио у пећи у купатилу и тако се спасао смрти. У тренутку када су побуњеници рекли Мустафи да препусти престо ономе ко је вреднији од њега, Махмуд се појавио, а Мустафа је предао престо. Он није успео да заустави реформе које је касније наставио његов брат Махмуд.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Селим III
Списак султана Османског царства Наследник:
Махмуд II
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}