НК Динара

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

НК Динара је фудбалски клуб из Книна. Основан је 1913. године и један је од старијих клубова у некадашњој Југославији. По традицији Динара је носила црно-беле дресове. Међутим, у новије време званичне боје клуба су црвена и плава.

Историја[уреди | уреди извор]

Kлуб је основан 1913. године под именом Лав, 1915. године мења име у Ластавица. Од тада па до 1995. године наступа у ластавичјим, црно-белим дресовима. Црно симболише отменост, а бело чистоту. Због експлозије одушевљења новом државом, у СНП-у су у то време регистровани клубови попут "Косова" из Солина, "Ускока" из Сплита, омишког "Комита"... Из истих разлога побуда неколико книнских Срба предлаже да се име Ластавице, промени у Хајдук Вељко. Тај предлог не пролази, а као компромис између хрватске идеје задржавања старог назива и новог предлога, 1923. клуб мења име у НК "Динара".[1]

Око 30так сезона Динара је играла Далматинску зону која је у неким случајевима (читај сезонама) била 3. а у неким и 4. ранг у тадашњем систему лига СФРЈ. Од 1976/77. сезоне до 1978/79. Клуб игра у тадашњој Републичкој лиги група Југ где је у последњој сезони заузео, када испада у Далматинску зону, једанаесто место на табели са 8 победа и исто толико нерешених резултата, десет пораза и гол разликом 32:31.

У квалификацијама за другу лигу 1986. године изгубили су тесно од БСК-а из Славонског Брода. У првој утакмици у Книну било је 0:0, док је у реваншу БСК победио 1:0.

Познати играчи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]