Нагарђуна

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нагарђуна
Кип Нагарђуне код манастира Самје Линг, Думфришир, Шкотска.

Нагарђуна (око 150. н. е. - 250. н. е.), индијски филозоф и оснивач школе мадјамака (средњи пут) махајанског будизма, вероватно најутицајнији индијски будистички мислилац након Гаутама Буде.

Његови текстови утемељили су мадјамаку, која прелази у Кину под именом санлунска школа. Придају му се заслуге за развој филозофије Прађнапарамита сутре. Делао је на будистичком универзитету Наланда.

Познато је неколико детаља из његова живота, иако постоје многе легенде. Вероватно је рођен на југу Индије, покрај града Нагарђунаконда. Према традиционалним биографима и историчарима као што је Кумарађива, рођен је у породици брамана, но касније се преобатио на будизам. То би могао бити разлог што је био један од тек неколицине важнијих будистичких мислилаца који су писали на санскриту, умјесто на палију, будистичкој верзији санскрита.

Проучавањем његових списа опажа се његова повезаност с Никауа школом филозофије и махајанском традицијом.

Нагарђунин најважнији допринос будистичкој филозофији јесте развој концепта шуњате, или празнине, који спаја остале битне будистичке доктрине. За Нагарђуну, сва бића, односно сви феномени су без свабхавате, „своје-природе“, без инхерентног постојања, и као такви су без икакве основне есенције; они су празни (што не значи да не постоје). Нагарђуна је такође развијао доктрину двају истина, по којој постоје два нивоа истине у будистичком учењу - једна која је крајња (и која је једна, а то је празнина), и друге које су конвенционалне или инструменталне истине (и којих има много), назване упауа у каснијим махауанским текстовима.

Приписује му се велик број текстова, иако је највероватнија претпоставка да су велику већину тих текстова написали каснији аутори. Једино дело које му се са сигурношћу може приписати је Муламадхуамакакарика (Темељна мудрост Средњега пута), која сажима његову мисао у двадесет и седам кратких поглавља.

Нагарђуна у својим учењима прави разлику између конвенционалних истина и крајње истине, но истовремено објашњава да је чак и шунуата шунуа - крајња истина (празнина) празна (од инхерентног постојања).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]