Награда Милутин Бојић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Наградa Милутин Бојић додељује се младим песницима до 35 година старости. Награду[1] је 2014. године установила Библиотека Милутин Бојић из Београда уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

О награди[уреди | уреди извор]

Награда за победника конкурса подразумева штампање песничке збирке у року од годину дана од дана уручења повеље и проглашења победника. Књига се штампа у тиражу од 300 примерака. Библиотека Милутин Бојић на овај начин жели да афирмише и подстакне стваралаштво младих и талентованих песника, као и да допринесе популаризацији поезије. Додељивање ове награде има за циљ и подсећање на живот и дело великог српског песника Милутина Бојића.

Жири[уреди | уреди извор]

Стручни жири који чине три еминентна књижевна критичара и песника - Милета Аћимовић Ивков, Слађана Илић и Дарко Даничић бира најбоље радове пристигле на конкурсу и на дан рођења Милутина Бојића, 19. маја, проглашава победника коме се том приликом свечано уручује повеља.

Проглашење победника[уреди | уреди извор]

Истог дана, 19. маја, на дан Библиотека Милутин Бојић, након проглашења победника конкурса, представља се и збирка песама прошлогодишњег победника.

Добитници[уреди | уреди извор]

Први лауреат ове награде била је Милица Милосављевић[2] из Чачка, чије песме је жири оценио као најбоље од песама 33 пријављена кандидата на конкурсу. У ужем избору те 2014. године били су Јана Алексић из Београда и Саша Скалушевић из Неготина.

Прва победница конкурса

Наредне године, Радомир Д. Митрић из Крагујевца добио је Награду „Милутин Бојић“ за циклус песама „На путу за Хесперију“. Од 149 пријављених кандидата у ужи избор ушли су и Ана Марија Грбић, Ирена Плаовић, Александра Радичевич и Бранислав Живановић.

Бојан Тодоровић из Шапца победио је на конкурсу 2016. године са циклусом песама „Чарли или добри дечаци лоших држава“. У ужем избору нашле су се песме Сање Јанков и Тамаре Хрин, од укупно 97 кандидата.

Ајтана Дрековић из Тутина је 2017. године била најбоља од 83 пријављена кандидата. У ужем избору биле су песме Стевана Брадића, Ерсана Муховића, Тамаре Хрин и Немање Драгаша.

Циклус песама „Неприпадања“ донео је 2018. године Александри Батинић[3] из Азање Награду „Милутин Бојић“. Од 126 кандидата жирију су пажњу скренуле и песме Спасоја Јоксимовића.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Награда "Милутин Бојић" за младе песнике”. www.milutinbojic.org.rs. Приступљено 6. 3. 2019. 
  2. ^ „Први пут додељена награда „Милутин Бојић. Politika.rs. 20. 5. 2014. Приступљено 6. 3. 2019. 
  3. ^ „Nagrada „Milutin Bojić“ mladoj pesnikinji”. www.danas.rs. 16. 5. 2018. Приступљено 6. 3. 2019.