Награде Битефа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

БИТЕФ (Београдски интернационални театарски фестивал) је манифестација такмичарског карактера на којој се додељује више награда:[1]

Гран при „Мира Траиловић[уреди]

Додељује се најбољој представи и ту награду додељује петочлани стручни жири.

На 40. Битефу (2006) награђена је представа „Галеб”, у извођењу ансамбла Театра „Кретакор” из Будимпеште. У образложењу је речено да је ово највише признање додељено „за поставку и изузетну редитељско-глумачку креацију која проналази кључ за највећу литерарну енигму 20. века и потврђује Чехова као нашег савременика”.

  • 47. Битеф 2013. године - представа „Зоран Ђинђић“ у продукцији Атељеа 212 и режији Оливера Фрљића.[2]
  • 52. Битеф — за представу „Заоставштина, комади без људи” у продукцији позоришта „Види” из Лозане и концепту групе „Римини протокол” (Штефан Кеги, Доминик Ибер)[3]

Специјална награда[уреди]

Додељује се за специјални допринос позоришној уметности. Као и у претходном случају, ову награду додељује жири.

Године 2006, ова награда је припала представи „Само изгледа да сам мртав” позоришта Хотел Про Форма из Копенхагена (Данска) „за виртуозно и префињено сценско обликовање музичког садржаја“.

  • 47. Битеф 2013. године - представа „55+“ Борута Шепаровића у продукцији Монтажстрој театра из Загреба.[2]

Награда публике[уреди]

Ова награда се додељује на основу анкете коју организатор спроводи међу гледаоцима по завршетку програма.

На 40. Битефу највишу оцену је добила представа „Језик зидова” Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта из Новог Сада, на другом месту је била представа „Балет за живот” Мориса Бежара у извођењу Бежар балета из Лозане, а на трећем „Циркус Историја” у режији Соње Вукићевић.

Референце[уреди]