Напред Италијо (2013)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Уколико сте мисли на странку између 1994. и 2009. погледајте Напред Италијо.
Напред Италијо
Forza Italia
Napreditalijo.jpg
Председник Силвио Берлускони
Основана 16. новембар 2013.
Претходник Народ слободе
Седиште Рим, С. Лоренцо ин Лућина
 Италија
Млади огранак Млада Италија
Идеологија Либерализам,
Десни популизам,
Анти-етатизам,
Умерени евроскептицизам.
Политичка позиција Десни центар
Група у Европском парламенту Група Европске народне партије
Химна Напред, Италијо!
Дом посланика
58 / 630
Сенат
44 / 315
Европски парламент
11 / 73
Веб-сајт
http://www.forzaitalia.it/

Напред Италијо (итал. Forza Italia, FI) је италијанска политичка партија десног центра коју предводи бивши италијански премијер Силвио Берлускони. Странка је наследник Народа слободе и представља обнову партије Напред Италијо која је постојала између 1994. и 2009.

Историја[уреди]

29. јуна 2013. Берлускони је већ био најавио могући повратак Напред Италије. 25. октобра 2013. је прогласио крај Народа слободе и повратак његове старе странке и тиме де факто одбијо да даље подржава владу Енрика Лете. Међутим сукоб који је већ трајао са партијским секретаром, под-премијером и бившим Берлусконијевим протежеом Анђелином Алфаном и десничарским министрима у Летиној влади је изазвао раскол у странци зато што је струја око Алфана захтевала наставак подршке влади.

16. новембра 2013. је сазван Национални конгрес који је озваничио повратак старе странке. Алфано и његова струја је бојкотовала конгрес и формирала партију под именом Нови десни центар, којој је приступило око трећина посланика и сенатора бившег Народа слободе. Берлускони је коментарисао повратак странке: „Срећан сам што смо се вратили на ово име којима је свима још увек у срцу: Напред, Италијо!".

25. новембра ФИ је званично напустила владу и прешла у опозицију. На европским изборима 2014. ФИ је добила 4.614.364 (16,81%) и 13 мандата.