Народна библиотека Израела

Координате: 31° 46′ 33.01″ N 35° 11′ 48.58″ E / 31.7758361° С; 35.1968278° И / 31.7758361; 35.1968278
С Википедије, слободне енциклопедије
Народна библиотека Израела
Зграда Народне библиотеке у Јерусалиму
Оснивање1892.
ЛокацијаЈерусалим
Израел
Врстанационална
Обим5 милиона публикација
(јединствена колекција рукописа, књига, музике, радио и ТВ емисија, филмова, постера, мапа, слика, фотографија, електронских докумената и новина)
ДиректорOren Weinberg
Запослени300
Веб-сајтwww.nli.org.il

Народна библиотека Израела (HUJI, хебр. הספרייה הלאומית, раније: Јеврејска национална и универзитетска библиотека - ЈНУЛ, хебрејски: בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי), је национална библиотека Израела. Библиотека има више од 5 милиона књига, и налази се на Гиват Рам кампусу Хебрејског универзитета у Јерусалиму.

Народна библиотека поседује највеће светске колекције Хебрејаца и Јудејаца, а складиште је за многе ретке и јединствене рукописе, књиге и артефакате.

Фонд библиотеке[уреди | уреди извор]

Национална библиотека поседује највеће збирке Хебреике и Јудеике на свету и у својим архивима поседује многе јединствене рукописе, артефакте и ретке књиге.

По закону је обавезно доставити 2 копије штампаног материјала насталог на простору Израела Националној библиотеци. Током 2001. године закон је измењен тако да укључује аудио и видео записе и друге не-штампане медије. Чиме се попуњава и шири сами фонд ове библиотеке.

Национална библиотека Изпаела поседује преко 5 милиона књига и часописа као и хиљаде посебних публикација у специјалним колекцијама.

Отвореном фонду од 250,000 публикација које се налазе на полицама се може приступити у 8 читалачких соба (одељења): јудаизам, ислам и блиски исток, хуманистичка колекција, хебрејски рукописи, архиви, Еран Лаор картографска колекција, колекција Еделстеин, колекција Герсхом Сцхолем. А остале публикације се налазе у просторијама за складиштење књига које се налазе унутар и изван просторија библиотеке.

Постоји и дигитална колекција у којој се налази на хиљаде скенираних часописа, књига, новина, рукописа, као и странице Талмуда, мапе и Гласовне архиве.

Одељења[уреди | уреди извор]

Израелска колекција[уреди | уреди извор]

Збирка Израела обухвата неколико области:  ционизам, арапско-израелски сукоб, социјална и историјска питања, Израел у међународним односима, туризам, Уметност, мањинске групе, археологија, књижевност о Израелу на језицима који нису хебрејски, хебрејска књижевност преведена на друге језике, новинарство, Израелске званичне публикације међународних организација као што су НАТО и Уједињене нације.

Она обухвата новине, периодике, карте, аудио-визуелни материјал, филмове, фотографије, личне архиве истакнутих представника из области културе, филозофије и уметности.

Колекција Јудејаца[уреди | уреди извор]

Колекција Јудаица у Националној библиотеци Израела је једна од највећих и најсвеобухватнијих у својој врсти на свету. Има 5 секундарних колекција,у којима је подељена грађа различитих формата: хебрејска књига, хебрејски часописи, јеврејски часописи, јеврејски архив и јеврејска музика.

Ислам и Блиски исток[уреди | уреди извор]

Ова колекција ужива међународно признање још од раног двадесетог века. Садржи примарне и секундарне изворе о исламској религији, од њеног оснивања, па до данас. У обој колекцији се налази: исламски закон, теологија, филозофија, мистика и законски кодови, историја и проучавање исламских култура. Дели се на 3 географска подручја: Блиски исток, Северна Африка и Централна, западна и јужна Азија. Такође су ту и мањине у европи у Сједињеним Америчким Државама.

Збирка садржи хиљаде књига, широк избор новина из раних двадесетог века и око 200 савремених часописа и новина на арапском, персијском и турском језику. Збирка такође садржи богату колекцију од око 2.000 арапских и персијских рукописа.

Хуманистичка колекција[уреди | уреди извор]

Збирка хуманистичких наука, један од камена темељца Библиотеке, може се похвалити установљеним и важним корпусом примарних извора и есенцијалном секундарном књижевношћу из хуманистичких наука.

Главне области ове колекције су друштвене науке, као и специјална колекција Еделсатјн која је јединствена збирка медицине, историје науке и технологије.

Збирка служи и као депозитарна библиотека за публикације које издају Уједињене нације и Европска унија, прикупљајући све материјале и извештаје ових тела.

Хебрејски рукописи[уреди | уреди извор]

Институт за микрофилмске хебрејске рукописе Националне библиотеке покренут  је да сакупи копије свих постојећих рукописа на хебрејском језику, било да су у приватном власништву или смештени у јавним збиркама, из целог света.

Институт за микрофилмске хебрејске рукописе налази се у крилу рукописа и архива у приземљу Националне библиотеке, на хебрејском универзитету.

На овом одељењу се налазе микрофилмови, око 76,000 и на хиљаде фотографија са рукописима хебрејске кулктуре и религије.

Архива[уреди | уреди извор]

Данас се у овој архиви налази преко 450 личних архива, од којих већина сведочи о јеврејским личностима које су имале утицај у различитим сферама културе, науке и уметности.

Библиотека Гершом Шолем[уреди | уреди извор]

Збирка је заснована на великој личној библиотеци Гершом Шолем-а, познатог истраживача Кабале. Након његове смрти, колекција се смешта у библиотеку Универзитета, који је данас национална библиотека. Збирка садржи око 35,000 предмета везаних за област Кабале. Састоји се из 3 дела од којих је први део лична библиотека професора Шолем-а, други део који је мањи и састоји се од ретких књига и трећи, део који непрестано расте, који се састоји од оригиналне литературе и стручних радова из области Кабале и Хасидизма.

Ова збирка је важан део онлајн каталога, ком се може приступити са било ког рачунара на свету.

Специјалне колекције[уреди | уреди извор]

Национална библиотека Израела поседује 10 специјалних колекција:

  • Инкунабуле и ретке књиге
  • Рукописи
  • Микрофилмовани рукописи
  • Еран Лаор картографска колекција
  • Архива
  • Музичка колекција
  •  Национална аудио колекција
  • Гемстон колекција (историја науке)
  • Гершом Шоем колекција
  • Депозитна библиотека за међународне организације

Инкунабуле и ретке књиге[уреди | уреди извор]

У овој колекцији се налази 35,000 ретких књига, поред којих се налази још 172 инкунабуле у 95 издања, као и 140 инкунабула на страним језицима у 127 издања.

Рукописи[уреди | уреди извор]

У овој колекцији се налази око 10,000 хебрејских рукописа који се односе на аспекте живота и мисли у јеврејској заједници. Такође се у овој колекцији налази и 2,000 арапских рукописа, као и 1700 кетубота (брачних уговора).

Микрофилмовани рукописи[уреди | уреди извор]

У овој колекцији се налазе хебрејски рукописи снимљени на микрофилму са различитих приватних и јавних извора са свих крајева света. Бише од 74,000 ролни микрофилма, као и фотографије са преко 200,000 сегмената из Каиро Генизах Гензберг колекције из Лењинске библиотеке и других извора.

Еран Лаор картографска колекција[уреди | уреди извор]

Ова колекција садржи старе мапе још из 15. века, дрвене атласе, библијске речнике, путописе и водиче. У центру колекције се налазе мапе Јерусалима и Израела, као и других земаља света. У овој колекцији се налазе и нове мапе Израела које  се објављују у складу са законом о књигама. Укупна збирка садржи око 6,000 древних мапа, које су настале до 1900. године и око 2,000 модерних мапа. Такође се овде могу наћи и помоћни материјали из области древне картографије, као што су часописи и књиге.

Архива[уреди | уреди извор]

У овој колекцији се налазе приватне архиве учених јеврејских појединаца и институција, као и 250 архива музичара. У овој колекцији се налази чак 200 колекција које укључују постере, документе, аутограме, слике и још много тога.

Музичка колекција[уреди | уреди извор]

Ова колекција садржи колекцију књига Јакова Мајкла, као и 10,000 наслова песама на хебрејском, аудио и видео снимке (записе, дискове, траке и друго), као и архивску грађа (нацрти музичких дела, писма, слике, документи, обавештења, програми, исечци из новина, приватни снимци и друго).

Национална аудио колекција[уреди | уреди извор]

Ова колекција укључује преко 30,000 сати снимљене грађе која укључује аудио материјал везан за јеврејску традицију у јеврејским и нејеврејским заједницама, архиву радио-емитованих снимака и комерцијалну музику.

Гемстон колекција (историја науке)[уреди | уреди извор]

Ова колекција, која се налази у библиотеци Еделсатјн, постоји преко 30,000 књига и предмета у широком спектру научних области, као што су: историја, филозофија и социологија.

Гершом Шоем колекција[уреди | уреди извор]

Ова збирка обухвата око 30,000 књига, од којих су неке веома ретке, као и микроснимљене рукописе који се користе за истраживања.

Депозитна библиотека за међународне организације[уреди | уреди извор]

У овој колекцији се налазе публикације Уједињених нација и Европске уније.

Циљеви и функције[уреди | уреди извор]

Главни циљ ове библиотеке је да сакупља и чува културну баштину израелске земље, народа, а посебно јеврејског народа. Тако да ова библиотека ужива велики значај за цео јеврејски свет, не само у Израелу, него и у другим државама, где год они живели.

Функције ове библиотеке, по закону о националној библиотеци из 2007. године, обавезује библиотеку на:

  • Унапређивање колекције библиотеке чувањем, сакупљањем библиотечке грађе,
  • Прављењем места за збирке, рукописе, документе, мапе, аудио и видео материјал, као и друге материјалне предмете значајне за културу и историју израелског народа.
  • Да јавност из многих земаља може користити колекције библиотеке кроз разне канале.
  • Да служи као централна истраживачка библиотека Израела,
  • - Приказивање изложби (сталних и променљивих) јавности
  • Да пружи културне, књижевне и образовне активности усмерене ка широј јавности, као и специфичној публици, укључујући ученике.
  • - Одржавање професионалних веза са другим националним библиотекама.

Чињенице и бројке[уреди | уреди извор]

Сваке године у просеку у овој библиотеци место нађе око 7,000 монографских публикација, око 900 нових наслова часописа, а годишњи раст библиотечке грађе достиже и до 100,000.

Што се тиче простора за складиштење, он се не налази на једном месту, али се простире на око 13,800 квадратних метара, при чему је 9,400 метара квадратних у главној згради.

Ова библиотека финансије добијаа преко владе Израела, Савета за високо образовање, одбора за буџет и планирање, Хебрејског универзитета у Јерусалиму, као и од донација и самоприхода.

Библиотека има 270 запослених и 30 волонтера. Посета имају око 200,000 посетилаца и читалаца годишње, док се веб локација библиотеке употреби око 2,3милиона пута годишње, а онлајн каталогу се приступи око 300,000. Што се тиче позајмљених књига, тај број је у просеку 1,000 месечно.

Библиотека има 11 читаоница са 540 места за читање, као и лабораторију за заштиту и рестаурацију.


31° 46′ 33.01″ N 35° 11′ 48.58″ E / 31.7758361° С; 35.1968278° И / 31.7758361; 35.1968278

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]