Народна библиотека „Бранко Чучак“

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народна библиотека „Бранко Чучак“ у Хан Пијеску
ЈУ Народна библиотека „Бранко Чучак“ Хан Пијесак
Biblioteka HP.jpg
Лого НБ "Бранко Чучак"
ЛокацијаХан Пијесак
Општина Хан Пијесак
 Република Српска
ВрстаНародна библиотека
ДиректорОзренка Радуловић
АдресаУлица Александра Карађорђевића бр. 6
Веб-сајтhttp://www.brankocucak.org/index.php

Народна библиотека „Бранко Чучак“ у Хан Пијеску од својих првих видова кроз народну књижницу и читаоницу па до данас представља најзначајнијег носиоца културних активности на подручју општине Хан Пијесак. Библиотека се налази у улици Александра Карађорђевића бр. 6, на територији општине Хан Пијесак. Библиотека представља стуб културе и знања, што доказује дуготрајно трајање ове институције.

Историјат[уреди | уреди извор]

Историографски и архивски подаци о библиотекама и читаоницама општине Хан Пијесак говоре да је данашња бибилиотека проистекла из низа постојања инститиција које су биле задужене за ширење културе и писмености. Једна од првих видова јесте постојање "Народне књижнице и читаонице", основана 1929. године када је имала укупно око 123 свеске. Према извјештају из 1938./1939. године библиотека је има 73 свеске и 60 чланова.

Библиотека је имала врло занимљиву прошлост и одиграла је значајну улогу у образовању, васпитању и културном животу свих њених корисника и шире друштвене заједнице. Такође, више пута је новчано награђивана као најбоља библиотека сарајевског среза. Исто тако и радници библиотеке су добитници награда и то: Гроздане Георгијевски, добитника награде најбољег библиотекара 1961. године, носиоца Медаље заслуга за народ 1962. године, Анђе Симић, Сузане Голић и Станоја Голића, који су се несебично залагали у раду библиотеке.

Од 2010. године библиотека носи име истакнутог књижевника Бранка Чучка и носи назив ЈУ Народна библиотека "Бранко Чучак", Хан Пијесак налази се у улици Александра Карађорђевића 6, у згради Средње школе, смјештена је на 188 m². Библиотека располаже са разноврсним књижним фондом од 28. 782 инвентарисаних књига, из свих области људског знања и стваралаштва. Корисницима је на располагању разноврстан фонд из области књижевности, стручна литература, дјечија књига, референсна збирка, те периодична издања – дневна штампа и часописи. Значајан дио библиотечког фонда чини: стручна литература (уџбеници и приручници), рјечници, енциклопедије, лексикони. Књижни фонд се богати на разне начине: куповином, поклоном и другим начинима. Цјелокупни књижни фонд представљен је на Лисном алфабетском и стручном каталогу, а од 2004. године уведен је Електронски каталог.

Библиотека на разне начине промовише књигу: обиљежава годишњице рођења значајних умјетника, научника и оних који су у свим другим областима живота дали велики допринос, организује књижевне вечери, изложбе, јавне трибине, обавјештава своје читаоце о добитницима најзначајнијих признања и најчитанијим књигама.[1]

Оно што посебно истиче ову библиотеку јесу "Чучкови књижевни сусрети" који се организују још од 2009. године. Током петка и суботе, 24. и 25. марта 2017. године одржани су девти "Чучкови књижевни сусрети" у организацији Народне библиотеке "Бранко Чучак" Хан Пијесак. Побједница деветог сусрета је Весни Ђукановић за књигу "Радост жуте лубенице" која је добила награду на централној маснифестацији, у којој су касније учествилаи и књижевници: Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Анђелко Јеремић, Миленко Јевђевић, Слободанка Никшић, Миленко Боровчанин Ромсок, те млада пјесникиња из Хан Пијеска Валентина Тодоровић.[2]

Смисао ове манифестације је и повезивање Хан Пијеска са другим културним установама из Бих и региона, кроз својеврсни културни и пјеснички дијалог. У оквиру манифестације „Чучкови књижевни сусрети“ установљена је књижевна награда „Чучкова књига“, расписујемо конкурс за најбољу прву књигу објављену у периоду између двије манифестације, у свим литерарним “гранама” у којима се огледао Бранко Чучак. Покровитељ "Чучкови књижевни сусрети" је Министарство просвјете и културе РС и Скупштина општине Хан Пијесак.[3]

Организација[уреди | уреди извор]

Основне организационе јединице Библиотеке су:

  • одјељење набавке и обраде
  • завичајна збирка
  • одељење за одрасле читаоце
  • одељење за дјецу
  • одјељење стручне књиге

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ЈУ Народна библиотека "Бранко Чучак" Хан Пијесак”. Народна библиотека "Бранко Чучак" Хан Пијесак. Архивирано из оригинала на датум 1. 1. 2018. Приступљено 11. 5. 2017. 
  2. ^ „Одржани Чучкви дани”. ЈУ Народна библиотека "Бранко Чучак" Хан Пијесак. Архивирано из оригинала на датум 30. 12. 2017. Приступљено 11. 5. 2017. 
  3. ^ „Чучкви дани”. ЈУ Народна библиотека "Бранко Чучак" Хан Пијесак. Приступљено 11. 5. 2017. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]