Народна библиотека „Бранко Чучак“

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна библиотека „Бранко Чучак“ Хан Пијесак
ЈУ Народна библиотека „Бранко Чучак“
Biblioteka HP.jpg
Лого НБ "Бранко Чучак"
Оснивање11. мај 1923. године
ЛокацијаХан Пијесак
Општина Хан Пијесак
 Република Српска
ВрстаНародна библиотека
ДиректорОзренка Радуловић
АдресаУлица Александра Карађорђевића бр. 6
Веб-сајтbrankocucak.com

Народна библиотека „Бранко Чучак“ у Хан Пијеску од својих првих видова кроз народну књижницу и читаоницу па до данас представља најзначајнијег носиоца културних активности на подручју општине Хан Пијесак. Библиотека се налази у улици Александра Карађорђевића бр. 6, на територији општине Хан Пијесак. Библиотека представља стуб културе и знања, што доказује дуготрајно трајање ове институције.

Историјат[уреди | уреди извор]

Народна библиотека „Бранко Чучак“ прешла је дуг пут у свом развоју, баштини традицију: Народне књижнице и читаоницa основанe према правилима одобреним од Министарства просвете, О. н. бр. 21530 од 11.5. 1923; Библиотеке војно-планинског добра; Синдикалне библиотеке; Опште народне библиотеке; Библиотеке Народног универзитета те Народне библиотеке Хан Пијесак.[1]

Библиотека је имала врло занимљиву прошлост и одиграла је значајну улогу у образовању, васпитању и културном животу свих њених корисника и шире друштвене заједнице. Библиотека је више пута награђивана за свој рад: најбоља библиотека и најбољи библиотекар сарајевског среза, носилац је Повеље општине Хан Пијесак, Повеље успијеха за најтраженију књигу на штанду Републике Српске на београдском сајму[2] и награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег менаџера у библиотекарству.[3]

ЈУ Народна библиотека «Бранко Чучак», Хан Пијесак налази се у улици Александра Карађорђевића 6, у згради Средње школе, смјештена је на 188 метара квадратних. Библиотека располаже са разноврсним књижним фондом од 32. 460 инвентарисаних књига, из свих области људског знања и стваралаштва.

Библиотека је чланица библиотечко-информационог система COBISS.[4]

У Народној библиотеци раде: одјељење набавке и обраде, одјељење стручне књиге, позајмно одјељење, дјечије одјељење и завичајно одјељење. Библиотека има вриједне колекције: дио личне библиотеке академика Рајка Кузмановића, карикатуре Тоша Борковића, посебну колекцију књига Милунке Шалић и Милоша Кнежевића, Завичајни албум „Бајколики Хан Пијесак те легат „Бранко Чучак“.

У раду се примјењују достигнућа савремене библиотечке праксе, стандарди, нормативи и правила. Значајна пажња се посвећује његовању професионалног односа према корисницима. Библиотека је узела активно учешће у културно-образовном животу Хан Пијеска. Организатор је бројних културних догађаја, књижевних вечери и манифестације „Чучкови књижевни сусрети“. На манифестацији „Чучкови књижевни сусрети“ од 2010. године додељује награду „Чучкова књига“, за најбољу прву књигу објављену у периоду између двије манифестације, у свим литерарним “гранама” у којима се огледао Бранко Чучак.

Организација[уреди | уреди извор]

Основне организационе јединице Библиотеке су:

  • одјељење набавке и обраде
  • завичајна збирка
  • одељење за одрасле читаоце
  • одељење за дјецу
  • одјељење стручне књиге

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]