Народна библиотека „Проф. др Александар Ивић” Жабари

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна библиотека „Проф. др Александар Ивић” Жабари
Оснивање31. октобар 1992.
ЛокацијаЖабари
 Србија
АдресаКнеза Милоша 47

Народна библиотека „Проф. др Александар Ивић” Жабари самостална је установа културе, која обавља послове из области библиотекарства и информационе делатности. Своју делатност обавља на подручју Општине Жабари. Библиотека постоји од 31.10.1992. године. Носи име проф. др Александра Ивића – угледног научног радника, професора правног факултета у Београду и судије Уставног суда Србије.[1]

Поред основне делатности, библиотека се бави и организовањем и осмишљавањем разних културних програма, као што су: промоције нових издања, ликовне изложбе, књижевни сусрети, предавања, трибине и дебате, радионице, посета другим библиотекама, школама, организовање одласка на сајмове и изложбе књига и активно учешће у свим културним манифестацијама на подручју Општине Жабари. Такође организује и општинско такмичење рецитатора под називом „Песниче народа мог”, коме претходе школска такмичења рецитатора.

Књижевни фонд библиотеке је богат и разноврстан и чини га око 20.000 публикација домаће и светске књижевности, као и стручних књига из различитих области. Постоји и известан број књига на страним језицима, као и књиге које се односе на лингвистику, теорију књижевности и књижевну критику. Речници, енциклопедије, ретка и вредна издања се не износе ван библиотеке, већ се користе у читаоничком простору.

Библиотека је чланица међународног система COBISS.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „НАРОДНА БИБЛИОТЕКА”. Општина Жабари (на језику: српски). 
  2. ^ „Народна библиотека "Проф. др Александар Ивић", Жабари - Чувари баштине”. cuvaribastine.navezi.info. Архивирано из оригинала 26. 01. 2021. г. Приступљено 18. 12. 2020.