Народна странка (Србија, 2017)

С Википедије, слободне енциклопедије
Народна странка
Logo of the People's Party (Serbia, 2017).svg
СкраћеницаНародна
ПредседникВук Јеремић
Генерални
секретар
Стефан Јовановић
ОснивачВук Јеремић
ПотпредседнициМирослав Алексић (први потпредседник)
Синиша Ковачевић
Санда Рашковић Ивић
Борислав Новаковић
Здравко Понош
СлоганДржимо реч.
Основана22. октобар 2017. год.; пре 3 године (2017-10-22)
СедиштеЊегошева бр. 76, Београд
 Србија
Млади огранакКлуб омладине
Идеологијадруштвени конзервативизам
проевропеизам
либерални конзервативизам
Политичка позицијаДесни центар
Бојеплава, црвена
Народна скупштина
0 / 250
Веб-сајт
www.narodna.org.rs

Народна странка (скраћено Народна) је политичка странка у Републици Србији. Основана је и уписана у Регистар политичких организација у Београду, октобра 2017. године, након што је Мирослав Алексић уступио свој Народни покрет Србије. Тиме је скраћена процедура прикупљања потписа за оснивање политичке странке и избегнута могућа узурпација имена странке.

Историјат[уреди | уреди извор]

Оснивање[уреди | уреди извор]

Оснивачка скупштина Народне странке одржана је 22. октобра 2017, а за првог председника изабран је Вук Јеремић, бивши председник Генералне скупштине Организације уједињених нација (2012—2013) и бивши министар спољних послова Републике Србије (2007—2012). Чланови Народне странке, удружили су се са вером и убеђењем у могућност промена, у снагу и потенцијал Србије да се усправи и превазиђе проблеме са којима се суочава, да својим ангажовањем допринесу стварању нове политичке снаге и организације.

Идеологија и политичка платформа[уреди | уреди извор]

Народна странка баштини како националне тако и грађанске вредности, јер оне свакако не треба да буду супротстављене, већ да иду руку под руку. Могуће је бити и поносни припадник свог народа и у исто време веровати у грађанска права и владавину демократије као најбоље могуће државно уређење. Основана је са идејом да постане модерна европска политичка организација са јасном идеологијом, која жели да окупи широки народни фронт против актуелне власти у Републици Србији. Њено деловање ће се заснивати на поштовању националних и демократских начела као и грађанског родољубља.

Један од основних постулата Народне странке јесте да Република Србија треба да настави свој европски пут развитка друштва, институција и владавине права, али у мери у којој они доприносе заштити наших националних интереса и пажљиво пратећи даљи развој и институционалну еволуцију Европске уније. Србија мора да сарађује са целим светом, али су за нас од посебног значаја Европска унија, Русија, САД и Кина. Неопходно је, пре свега, уредити стање у нашој земљи, ојачати је економски и привредно кроз низ мера за које ће се Народна странка залагати, као што су: веће јавне и приватне инвестиције у инфраструктуру, подршку пољопривреди, повећање енергетске ефикасности, подршку развоја приватног сектора и подстицање предузетништва, ревитализацију државне имовине. Иницираћемо друштвени договор о Стратегији развоја Србије за 21.век чије ће остварење бити у интересу целокупног друштва. Јер само јака, и привредно развијена, Србија може да се бори за своје националне интересе и буде конкурентна у свету.

Народна странка ће се залагати за деполитизацију апарата служби безбедности, као и за усвајање Закона о лустрацији. Инсистираћемо на поништењу измена и допуна Закона о раду из 2014. године, којима су умањена готово сва права радника, и на укидању закона којима су умањене пензије и угрожено мирно уживање стечених имовинских права. Апсолутни приоритет Народне странке биће стварање услова за запошљавање људи у Републици Србији, и заустављање партијског запошљавања које урушава стубове економије и друштва. Залажемо се за активну популациону политику, која подразумева већу помоћ породици, нарочито мајкама и младим брачним паровима. Наша је идеја да прогласимо Деценију породице и спроведемо десетогодишњи план финансијских и нефинансијских мера повећања наталитеа у Србији.

Програм[уреди | уреди извор]

Ми, грађани и грађанке Републике Србије, удружени у Народну странку, желимо да покренемо процес темељних промена постојећег система. Вођени визијом, начелима, циљевима и идејама нашег Програма, наступамо са оптимизмом и новом енергијом, одлучни да дамо кључни допринос обнови и препороду свог народа и државе. У остваривању основних програмских циљева Народна странка ће се придржавати свих демократских начела и начела легалитета и легитимитета и учествовати у свим облицима парламентарне и ванпарламентарне борбе, обликовањем воље грађана кроз благовремено заузимање политичких ставова о свим битним питањима јавног живота, праћење рада државних органа, аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе и других носилаца јавних функција, као и кроз сарадњу са домаћим и међународним политичким организацијама истих или сличних програмских циљева.

Основна програмска начела Народне странке:[уреди | уреди извор]

Организација[уреди | уреди извор]

Народна странка је јединствена организација свих чланова заснована на територијалном принципу и која уважава различитост својих делова и чланова. Странком управљају чланови непосредно или преко својих представника у органима странке. Управљање Странком засновано је на начелима демократије и слободе изражавања мишљења, као и одговорности и солидарности у извршавању заједничких одлука.

Органи управљања Народне странке[уреди | уреди извор]

Скупштина, Главни одбор, Председништво, Колегијум председништва, Председник, Потпредседник, Извршни одбор, Статутарна комисија, Надзорни одбор, Генерални секретар

Тела у организацији Народне странке[уреди | уреди извор]

Политички савет, Интернационални секретар, Ресорни одбор, Генерални секретаријат, Портпарол, Изборни штаб, Форум жена, Организација младих

Органи Народне странке са ужом територијалном надлежношћу[уреди | уреди извор]

Скупштина територијалне организације, Месни одбор, Општински одбор, Градски одбор, Покрајински одбор, Извршни одбор покрајинског и градског одбора

Резултати на парламентарним и председничким изборима[уреди | уреди извор]

Народна скупштина Републике Србије
Избори Коалиција # гласова % од важећих # посланика Влада
2020 Савез за Србију бојкот
0 / 250
ван парламента

Истакнути чланови[уреди | уреди извор]

Симболи[уреди | уреди извор]

Странка има знак и заставу. Знак Странке је стилизовани знак одобравања чији је доњи крак плаве боје, а горњи крак црвене боје. Страначка слава обележава се 12. маја — Свети Василије Острошки.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]