Народни музеј Краљево

С Википедије, слободне енциклопедије
Народни музеј Краљево
Zgrada osnovne skole IV Kraljevacki bataljon.jpg
Зграда Музеја
Оснивање1950.
ЛокацијаКраљево
 Србија
Врстамузеј
КолекцијаАрхеологија,
нумизматика,
етнологија,
историја,
уметност
ДиректорДраган Драшковић
АдресаТрг Светог Саве бр.2, Краљево
Веб-сајтЗванична презентација

Народни музеј Краљево је основан 1. маја 1950. године под називом Градски музеј Ранковићево, као музеј завичајног типа. Данашњи назив Народни музеј у Краљеву носи од 1955. године.[1]

Музеј данас[уреди | уреди извор]

Према класификацији музејских предмета спада у музеје комплексног типа и садржи пет збирки и то за:

Око збирки су формирана истоимена одељења, као и одељења за конзервацију, документацију, педагошко-пропагандни рад и стручну библиотеку. Музеј је као регионални музеј надлежан за три општине: Краљево, Рашка и Врњачка Бања.

Архелошка збирка[уреди | уреди извор]

Археолошка збирка данас поседује богату колекцију са преко 2000 експоната. Збирка је формирана теренским истраживањима Археолошког одељења и била основни извор, осим изузетно вредног легата који је поклонила госпођа Лепосава Алексић, рођена Краљевчанка.

Експонати су сврстане у три основне подзбирке: праисторијску, античку и средњовековну.

Праисторија[уреди | уреди извор]

У праисторијској колекцији најпотпуније су заступљени периоди неолита (локалитети Округлица у Витановцу и Црквине у Конареву, старчевачка култура, Дивље Поље у Ратини, винчанска култура) и гвозденог доба (Кованлук, старије гвоздено доба, Црквине у Конареву и Дивље Поље у Ратини, млађе гвоздено доба), затим бронзаног доба (Горело Поље у Милочају, материјал из некрополе са спаљеним покојницима). Истраживања палеолита у задње две године (локалитет Влашка Глава, Самаила, почетак средњег палеолита) уводе у збирку и најстарији материјал са овог подручја, који уједно спада и у најстарији материјал пронађен на територији Србије.

Антика[уреди | уреди извор]

Антички део збирке највећим делом се односи на период позне антике и репрезентује га материјал са утврђења Градиште (у селу Чукојевцу). У збирци се налази низ предмета из свакодневног живота, док предмети личне употребе и моде (фибуле, огрлице, наушнице, наруквице, украсне игле, пређице) највећим делом су пореклом са некрополе Ланиште у Корлаћу код Баљевца.

Средњи век[уреди | уреди извор]

Средњовековни период је најпре репрезентован накитом пронађеним у некрополама које је сам Музеј истраживао (Римско гробље у Ратини, Турска црква у Ласцу, Џиновско гробље у Ласцу, Пањевац у Чукојевцу, углавном из 13. века).

Нумизматичка збирка[уреди | уреди извор]

Нумизматичка збирка формирана је одмах по оснивању музеја 1950. године и већим делом је набављен путем поклона и откупа. Прилив материјала путем археолошких ископавања своје прве резултате има од 1971. године када је истражен локалитет Стара Павлица, са које потиче средњовековни новац. Касније и са других ликалитета као антички локалитет Ланиште, локалитет Добринац-Луг, касноантички металуршки центар локалитет Зајачак, локалитет Градиште, локалитет Црквине...

Осим овог новца у оквиру Нумизматичке збирке налази се и тзв. „студијска збирка“ од преко 1800 комада разног металног и папирног новца који обухвата период од 2. до 20 века.

Етнолошка збирка[уреди | уреди извор]

Етнолошку збирку чини преко 1800 инвентарисаних и обрађених предмета. Према функцији и врсти материјала од ког су предмети израђени формиране су следеће збирке: збирка предмета који се односе на пољопривреду и сточарство, лов и риболов, збирка алата старих заната – ковачког, опанчарског, воскарско – лицидерског, кројачког, збирка алата за прераду вуне, конопље и лана, збирка свећњака и лампи, збирка металног, дрвеног, текстилног и керамичког покућства, збирка сеоске и градске ношње, збирка ћилима, збирка накита, збирка музичких инструмената, збирка сеоског и градског намештаја.


Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Град Краљево/Народни музеј Краљево”. Архивирано из оригинала на датум 08. 12. 2015. Приступљено 28. 11. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]