Народни музеј Топлице

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Народни музеј Топлице
Народни музеј Топлице
Narodni muzej Toplice1.jpg
Зграда Народног музеја Топлице
Оснивање1946
ЛокацијаПрокупље
 Србија
Врстанародни музеј
Колекцијаархеолошка збирка
Топлички устанак 1917. Поставка Drugi svetski rat u Toplici
етнолошка збирка
Директорdarko zaric
АдресаРатка Павловића 31

Народни музеј Топлице је регионални народни музеј који је основан 1946. године у Прокупљу и данас је смештен у згради Старе поште, у главној улици, народног хероја Ратка Павловића Ћићка. У његовом склопу се налази археолошка збирка, збирке посвећене Топличком устанку 1917. године и Народноослободилачкој борби током II светског рата, етнолошку збирку са градском собом, као и две галерије. Сама зграда у којој се музеј налази је подигнута 1925. године и заштићена је као споменик културе. Народни музеј Топлице се 2009. године укључио у манифестацију Ноћ музеја, са шест пројеката.

Током последњих година, под вођством Музеја су вршена археолошка истраживања на неколико локалитета у Топлици. У јулу 2008. године, откривен су остаци римских терми из III века п. н. е. у порти градске цркве светог Прокопија[1][2], а на локалитету Плочник, који припада Винчанској култури, пронађени су трагови који указују да се ту налазио најстарији, до сада пронађени, центар металургије у Европи[3]. Почетком јесени 2009. године, започета је изградња археолошког парка са реконструкцијом неолитског села у Плочнику[4].

Прошлост музеја[уреди | уреди извор]

Поглед на Хисар и Савићевац

Музеј је формиран 1948. године и обухватао је збирку оружја, докумената из II светског рата. Био је смештен у задужбини доктора Алексе Савића тзв. Савићевцу, који се налази на брду Хисар изнад града, у склопу рушевина Прокупачког утврђења.

Првобитна поставка је 1962. године премештена у данашње просторије, у тзв. Стару пошту, која је подигнута 1925. године, према пројекту архитекте Бранка Таназевића, из 1912. године.

Заједно са премештањем у нове просторије, урађена је нова поставка, под називом „Раднички покрет и НОБ“, која је и данас изложена, са мањим променама. Поставка везана за Топлички устанак, урађена је 1977. године, а нова поставка је направљена 1994. године. Предмети из области етнологије, који су прикљупљани од самог оснивања музеја, груписани су од 1986. године у склопу етнолошког одељења. Део ове збирке је представљен у тзв. Градској соби, која представља део сталне музејске поставке. Археолошка поставка у музеју, направљена је 1989. године и обухвата археолошке налазе и њихове фотографије, од праисторијског доба до средњег века.

Остаци римских терми у порти цркве светог Прокопија

У склопу музеја, данас постоје две галерије. Једна од њих (Галерија Народног музеја Топлице) се налази у самој згради музеја и направљена је 1978. године, адаптацијом и доградњом музејске зграде, у чему је учествовао Завод за заштиту споменика културе из Ниша, а њена збирка данас обухвата преко 250 уметничких дела. Галерија Божа Илић, налази се у градској пешачкој зони, Југ Богдановој улици и формирана је 1996. године, а од 1998. године Музеј је домаћин ликовне колоније „Меморијал Божа Илић“ у склопу које се додељује и награда „Божа Илић“.

Радио пријемник из етнолошке збирке

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Римске терме у центру Прокупља”. Б 92. 20. 7. 2008. Приступљено 19. 1. 2010. 
  2. ^ Борисављевић, Д (23. 7. 2008). „Израња древни град у Прокупљу”. Политика. Приступљено 19. 1. 2010. 
  3. ^ Аничић, Г (11. 1. 2009). „У средишту праисторијске „индустрије. Политика Магазин. Приступљено 19. 1. 2010. 
  4. ^ Борисављевић, Д (28. 8. 2009). „Код Плочника ниче насеље из каменог доба”. Политика. Приступљено 19. 1. 2010. 

Литература[уреди | уреди извор]